Janukovitj eftersøges internationalt for massedrab

Han er væltet, flygtet og anklaget for massedrab. Nu vil Ukraine have den tidligere præsident eftersøgt internationalt.

En efterlysningseddel i Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: YANNIS BEHRAKIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

UKRAINE: Myndighederne i Ukraine har officielt bedt om en international arrestordre på den væltede præsident Viktor Janukovitj, som anklages for massedrab på ukrainske borgere.

Det oplyser en ukrainsk vicestatsanklager ifølge Reuters.

Drabene fandt sted i under de voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi i sidste uge, hvor skarpskytter åbnede ild i Kievs gader og dræbte adskillige med skud i hoved, hals og bryst.

Viktor Janukovitj er i forvejen eftersøgt i Ukraine, hvor han og nogle af hans nærmeste folk bliver holdt ansvarlige for drabene.

Ukraines parlament ønsker ham retsforfulgt ved Den Internationale Straffedomstol i Haag, men i øjeblikket vides det ikke, hvor han befinder sig. Ifølge ukrainske medier er han sidst set på den russiskorienterede Krim-halvø i Sortehavet.

I weekenden blev hans forsøg på at flyve ud af landet forhindret af grænsepolitiet, da præsidentens fly ikke havde papirerne i orden.

Onsdag siger en ukrainsk vicestatsanklager ved navn Mykola Golomcha, at myndighederne har oplysninger, der tyder på, at Janukovitj stadig befinder sig i Ukraine.

Parlamentet holder Janukovitj og andre lederskikkelser fra det tidligere styre - herunder den afsatte og eftersøgte indenrigsminister Vitali Zakhartjenko og vicejustitsminister Viktor Psjonka - ansvarlige for, at flere end 100 mennesker har mistet livet og 2.000 er blevet såret.

Ukraine ledes i øjeblikket af formanden for parlamentet, Aleksandr Turtjinov, der er udpeget til midlertidig præsident frem til valget 25. maj.