Jan Guillou: Medierne er et galehus

Den svenske forfatter langer ud efter mediernes dækning af det kongelige bryllup, som han kalder for snobberi, kryberi og nonsenskakofoni. En anden kommentator ser det anderledes: "Pludselig var vi et folk."

Prins Daniel og kronprinsesse VIctoria på balkonen til Stockholms slot i Stockholm Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Ser man på den plads, medierne har tilegnet prinsessebrylluppet, så skulle denne begivenhed være den største og vigtigste i kongeriget Sveriges tusindeårige historie. Bare i den seneste uge har de svenske aftenaviser (tabloidaviserne, red.) ofret prinsessebrylluppet mere plads og større redaktionelle kræfter end Anden Verdenskrig for ikke at tale om mindre hændelser som mordet på Oluf Palme og Anna Lindh.

Den svenske forfatter og debattør Jan Guillou er kendt for at være en sarkastisk skallesmækker i den offentlige debat, og det rygte lever han til fulde op til i en kommentar i dagens udgave af den svenske avis Aftonbladet, hvor han skriver om gårsdagens royale bryllup, der optog det meste af den svenske nation.
 
Jan Guillou skriver, at brylluppet har gjort medierne til et galehus. Han skriver at de fedter, snobber og kryper for kongehuset, og at "journaliststanden frivilligt har fovandlet sig til en nonsenskakofoni", og han betegner mediedækningen som et "orgie i fedteri for øvrigheden".
 
Jan Guillou forstår bestemt at bruge ordene, men hvad med hans agumenter? Han skriver, at der omtrent findes lige så mange royalister i Sverige, som der findes tilhængere af dødsstraffen i USA. En klar majoritet på omkring 60 pct.
 
- Det er for at smigre denne royalistiske majoritet, at de svenske medier har forvandlet sig til et galehus, skriver Guillou og fortsætter:
 
- Og selve substansen går det ikke an at diskutere. Det er lige som med dødsstraffen. Der findes ingen holdbare argumenter for at anvende dødsstraf i et demokrati, lige som der ikke findes holdbare argumenter for et system, hvor jobbet som statschef går i arv. Tilhængere af dødsstraf og kongedømme ligner hinanden på den måde, at de kun har følelsesmæssige argumenter af holde sig til, skriver Jan Guillou som beskylder medierne for at have forsømt en diskussion af monarki kontra republik.

DIN MENING: Har medierne overdrevet dækningen af det svenske royale bryllup?
 
Men skallesmækkeren Guillou står ikke uimodsagt i Aftonbladet, hvor han er fast kommentator. Hans kollega Kerstin Nilsson skriver i en ovenud begejstret reportage/kommentage om brylluppet i samme avis:

"Pludselig var vi ét folk, og sammen skrev vi historie."
 
Netop monakiets samlende effekt er et af tilhængernes hovedargumenter, og det forholder Jan Guillou sig ikke til i sin kommentar.