James Comey

Chef for FBI James Comey ved en høring i det amerikanske Senat d. 3. maj 2017 (arkivfoto). REUTERS/Kevin Lamarque Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

Tirsdag modtog FBI-chefen James Comey et fyringsbrev fra Trump. Fyringen sker samtidig med FBI’s undersøgelse af en mulig forbindelse mellem Trumps præsidentvalgkamp og Rusland.

Her er et overblik over James Comeys liv og karriere:

  • Comey blev født i New York i 1960 og voksede op i New Jersey. Han mødte sin kone Patrice, med hvem han har fem børn, på College of William and Mary, hvor han studerede kemi og religion. I 1985 blev han advokat fra University of Chicago Law School.
  • Comey begyndte sin karriere på et advokatkontor på Manhattan. Senere flyttede han til Richmond i Virginia, hvor han blev Managing Assistent U.S. Attorney, før han tog tilbage til New York og fik jobbet som United States Attorney.
  • I løbet af sin karriere har han arbejdet med flere højtprofilerede sager. Han har blandt andet undersøgt Bill og Hillary Clintons mulige rolle i en sag om mislykkede ejendomsinvesteringer i 1990’erne. I 2003 førte han en sag om ulovlig aktiehandel mod tv-personligheden Martha Stewart.
  • I 2003 valgte præsident George W. Bush ham som Deputy Attorney General, hvilket er den næsthøjeste embedsmandspost i det amerikanske justitsministerium.
  • I 2013 blev han så nomineret som øverste chef for FBI af den daværende præsident Barack Obama. Efter at have fået accepten af Senatet, blev han svoret ind i september 2013. Posten som FBI-chef var oprindeligt gældende for en 10-årig periode.
  • Comey er registeret republikaner. Han har en formue på over 11 millioner dollars, som han blandt andet har trukket på for at støtte John McCain og Mitt Romney under deres respektive præsidentvalgkampe mod Barack Obama i 2008 og 2012.

Kilder: NBC, The Guardian, CNN, whitehouse.org, Heavy.