Jagten på »spøgelset« bag 9/11-terrorangrebet

Said Bahaji har været eftersøgt i seksten år for sin rolle i terrorangrebet på World Trade Center. Nu vurderer tyske og amerikanske efterretningskilder, at al-Qaeda-terroristen mistede livet i Pakistan i 2013.

9/11-terroristen Said Bahaji var som et ’spøgelse’. Nu melder al-Queda, at Bahaji blev dræbt i Pakistan i 2013. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULI DECK

BERLIN: Otte dage før islamistiske selvmordspiloters fly bragte World Trade Center til nedstyrtning og dræbte godt 3000 mennesker på Manhattan, forsvandt elektroingeniøren Said Bahija ud af Tyskland.

I seksten år har tyske og amerikanske efterretningsagenter forsøgt at lokalisere al-Qaeda-terroristen Said Bahija for at stille ham til regnskab for hans rolle i terrorangrebet d. 11. September 2001.

For Said Bahija hørte til 9/11-angriberen Mohammed Attas inderkreds, og han var efter CIA’s opfattelse en central skikkelse i planlægningen af terrorangrebet, der kostede næsten 3000 amerikanere livet.

Men nu er jagten på en af de sidste nulevende bagmænd bag terrorangrebet på World Trade Center sandsynligvis afsluttet. Amerikanske og tyske agenter bekræfter over for avisen Die Welt, at Said Bahija efter deres overbevisning mistede livet på grænsen mellem Afghanistan og Pakistan i 2013.

I en nyligt offentliggjort båndet optagelse lovpriser al-Qaeda-lederen Ayman al-Zawahiri, nemlig en række ’martyrer’, der med deres arbejde for al-Qaedas propaganda-afdeling As-Sahab-Media har bidraget til den hellige krig mod Vesten. En af martyrerne er »Zuhair al-Maghribi«, der ifølge efterretningstjenesterne er identisk med Said Bahija.

Men selvom Said Bahija nu er død, er der stadig mange åbne spørgsmål, der plager efterforskerne. For selvom Said Bahaji i løbet af det sidste årti gentagne gange var i kontakt med sin ekskone og sin moder, lykkedes det aldrig CIA eller det tyske kriminalpoliti at finde frem til ham. »Islamisten (Bahaji, red.) var som et spøgelse«, skriver Die Welt.

Højt agtet i al-Qaeda

Hvordan kunne en af verdens mest eftersøgte terrorister overleve mere end seksten år på flugt fra amerikanske droner og vestlige efterretningstjenester?

Efter sin flugt fra Tyskland tog Said Bahaji via Istanbul til Karachi. Få måneder efter blev han set i al-Qaeda-træningslejre i Afghanistan, hvor han efter alt at dømme kæmpede ved Osama Bin Lades side mod amerikanske styrker i Tora Bora-bjergene.

I 2011 forklarede to anholdte islamister til tysk politi, at de året forinden havde mødt Said Bahaji i det nordlige Pakistan. Said var højt agtet i al-Qaeda i Pakistan og stod blandt andet for at læse arabisk højt i terrorgruppens propagandavideoer, sagde den tidligere jihadist Rami M. ifølge Die Welt i 2011.

To år tidligere havde pakistanske soldater fundet Said Bahajis efterladte pas i en lerhytte i stammeområdet Waziristan i det nordvestlige Pakistan.

Fra sit ly i de ufremkommelige bjergregioner sendte Bahaji både e-mails og breve til sin moder og sin hustru, som han med tiden blev skilt fra. Myndighederne overvågede kommunikationen, men det hjalp ikke i jagten på terroristen.

Hamborg-cellen

Selvom broderparten af Said Bahajis bevægelser i tiden efter 9/11 stadig henligger i mørke, står det hævet over enhver tvivl, at han nærede et dybt og sortrandet had til USA og Vesten.

Bahaji blev født i 1975 i byen Haselünne i Niedersachsen. Som niårig flyttede Said med sin tyske moder og marokkanske fader og sine søskende til Marokko i 1984.  Han vendte tilbage til Tyskland i 1995 og lod sig året efter indskrive på Hamborgs tekniske universitet.

Det var efter alt at dømme som studerende, at den stærkt religiøse Said Bahija mødte de senere selvmordspiloter Mohammad Atta og Ramzi bin al-Shibh. Begge var som Bahija ingeniørstuderende og havde allerede på daværende tidspunkt forbindelser til Osama bin Ladens al-Qaeda.

I 1998 flyttede de tre islamister sammen i en lille lejlighed i Marienstrasse 54 i Hamborg, hvor de undfangede planerne om et storstilet terrorangreb rettet mod USA. Som computerkyndig fik Said Bahaji rollen som cellens internetekspert og var ansvarlig for at betale husleje og håndtere kontakt til de offentlige myndigheder på en måde, der ikke vakte opsigt.

Selv har Said Bahija nægtet at stå bag 9/11-angrebet. I 2002 sendte han et brev til sin moder. »Vi havde det sjovt i Marienstrasse 54, men vi planlagde aldrig et angreb«, skrev han. Efterretningsagenter tolker brevet som et forsøg på at afspore myndighedernes efterforskning.

Hvis man skal tro al-Qaeda og Ayman al-Zawahiri, tog ’spøgelset’ Said Bahaji allerede i 2013 den fulde sandhed om sin rolle i verdens mest spektakulære terrorangreb med sig i graven.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland