Jagten på MH370 er verdens dyreste - og det bliver endnu dyrere

Det kan komme til at koste flere hundrede millioner kroner at finde og bjærge det forsvundne rutefly MH370 fra bunden af Det Indiske Ocean.

Skibe, fly og helikoptere har alle været i aktion for at finde det forsvundne fly - ind til nu uden held. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABIS CHRIS BEERENS

MALAYSIA: Gennem den seneste måned har fly, skibe og ubåde fra 26 lande ledt efter det forsvundne fly fra Malaysia Airlines, der efter al sandsynlighed er styrtet ned i Det Indiske Ocean.

Eftersøgningen er endnu ikke slut, men allerede nu ligger det fast, at den bliver den dyreste eftersøgning i luftfartshistorien. Ifølge en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet Reuters har fire lande - USA, Kina, Vietnam og Australien - alene brugt mindst 240 millioner kroner på at sende flådefartøjer og militærfly på jagt efter MH370 i Det Indiske Ocean og Det Sydkinesiske Hav.

Opgørelsen er baseret på prisstatistikker, vurderinger fra forsvarsanalytikere og udgifter opgivet af det amerikanske forsvarsministerium.

I de 240 millioner kroner indgår ikke udgifter for andre deltagende lande som eksempelvis Storbritannien, Frankrig, New Zealand og Sydkorea, ligesom man heller ikke har medregnet udgifter til civile fly og fartøjer, der deltager i eftersøgningen.

Den australske eftersøgningsleder, tidligere luftforsvarschef Angus Houston, sagde fredag, at han vil fremlægge et overslag over de samlede udgifter på et senere tidspunkt.

»Det er mange penge,« understregede han.

Foreløbig har den australske regering betalt den største del af regningen, og selv om premierminister Tony Abbott er villig til at påtage sig udgifterne, vil han ifølge Reuters ikke afvise, at der på et senere kan blive tale om at sende regninger til andre lande.

Den hidtil dyreste eftersøgning fandt sted mellem 2009 og 2011, hvor der blev brugt omkring 220 millioner kroner på at bjærge Air France-flyet AF447 fra bunden af Atlanterhavet.