Jackie Chan og Kina overhaler Hollywood

I februar overgik biografindtægterne i Kina for første gang de amerikanske. Kinesisk nytår og Jackie Chan i kamp mod Romerriget banede vejen for et rekordstort billetsalg.

Kungfu-specialist og skuespiller Jackie Chan er næsten altid garant for en publikumssucces i de kinesiske biografer, som i sidste måned slog amerikanske biografer i indtjening. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Han er elsket og hadet. Lige dele nationalt ikon og klovn. I Kina har alle en mening eller to om sangeren, komikeren og kungfu-specialisten Jackie Chan. I bybilledet fylder han som reklamesøjle for alt fra mobiltelefoner til hårprodukter, og så er den 60-årige skuespiller så godt som altid en garant for publikumssucces, når han instruerer eller selv spiller med i filmproduktioner. For tiden er han blandt hovedrolleindehaverne i en af de film, der i februar sikrede en rekordstor interesse fra kinesiske biografgængere.

Salget ved billetlugerne var sidste måned så stort, at indtægterne i Kina for første gang overgik USA. I alt var de kinesiske biograf­indtægter på 650 millioner dollar mod 640 i USA, viser tal fra analysevirksomheden Entgroup. At Kinas biografer havde usædvanligt mange betalende gæster i februar skyldes først og fremmest det kinesiske nytår, hvor stort set alle kinesere holder fri. Og i år har nytåret været en ekstra god forretning for den kinesiske filmindustri.

Alene på feriens første dag solgte biograferne billetter for 57 millioner dollar – en stigning på 43 procent i forhold til året før. Månedens mest sete film blev From Macau to Vegas II med Hongkong-stjernen Chow Yun-fat, der indtjente 104 millioner dollar. Jackie Chan og filmen Dragon Blade tjente 95 millioner dollar, mens den tredje mest sete film blev Wolf Totem med et samlet billetsalg i februar på 72 millioner dollar.

Stadig et stykke vej til førstepladsen

Jackie Chans andenplads skal ses i lyset af, at Dragon Blade først havde premiere den 19. februar, hvor det kinesiske nytår begyndte. Udover den aldrende kungfu-legende har filmen store Hollywood-navne som Adrien Brody og John Cusack på rollelisten. Handlingen finder sted for 2.000 år siden i Kinas vestligste egne, hvor Jackie Chan er øverstbefalende for en deling soldater i den kejserlige hær. Han har til opgave at opretholde ro og orden ved rigets grænse, men bliver viklet ind i et romersk opgør mellem hærførerne Lucius og Tiberius – Cusack og Brody. Det ender selvsagt blodigt og højdramatisk. Action har alle dage været Jackie Chans varemærke.

Normalt er en eller flere amerikanske film helt i top på listen over mest sete film i Kina. Men traditionen tro er det kinesiske og ikke udenlandske film, der bliver vist i den lukrative nytårsperiode. Selv om Kina målt på biografindtjening længe har halet ind på USA, er der på årsbasis stadig et stykke vej op til den globale førsteplads. Men forskellen på nummer et og to blive mindre i takt med de mange nye biografer, der bliver bygget i Kina. I alt havde Kina 4.100 biograflærreder i 2008. Det antal er i dag vokset til 24.900. Til sammenligning har USA i nærheden af 40.000 lærreder.