J.K. Rowling: Trump er værre end Voldemort

Donald Trumps forslag om forbud mod muslimsk indrejse i USA har skabt en proteststorm. Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling kalder på Twitter Trump for værre end mørkets fyrste, Lord Voldemort.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump har udtalt sig nedsættende om kvinder, beskrevet mexicanere som voldtægtsforbrydere og hånet amerikanske krigshelte.

Men hans seneste forslag om, at forbyde alle muslimer adgang til USA i en periode som et svar på det seneste massedrab på et handicapcenter, har alligevel afstedkommet rystede reaktioner både i USA og udenfor.

I en tråd på twitter diskuterede folk således om bejleren til det republikanske præsidentkandidatur er virkelighedens svar på Lord Voldemort, mørkets fyrste i Harry Potter. Stemningen var mest for, at det er han nok, indtil Potter og Voldemorts egen skaber, forfatteren J.K. Rowling selv bidrog med en afvisning: Trump er værre: »Hvor frygteligt. Voldemort var aldrig nær så slem,« lød tweeten fra Rowling.

Også i de amerikanske medier har kommentatorer fra en kant af taget afstand fra Donald Trump efter hans forslag om at skære muslimer over én anti-amerikansk kam.

Huffington Post skriver for eksempel, at man nu skifter linje med hensyn til dækningen af Trumps kampagne. For fem måneder siden ønskede man at markere, at Donald Trumps meldinger var så absurde, at man flyttede dækningen af ham over på underholdningssiden - ved siden af de andre reality-stjerner. Men efter muslim-meldingen er det slut med at se Trump som underholdende, lyder budskabet fra Ariana Huffington:

»Eftersom dagens onde erklæring gør det fuldstændig klart, at den (kampagnen,red) har udviklet sig til noget andet: En grim og farlig kraft i amerikansk politik. Så vi vil ikke længere dække hans kampagne under Underholdning. Men det betyder ikke, at vi vil behandle det, som var det en normal kampagne,« lyder budskabet fra Huffington Post.

Et af de få steder i medierne, hvor Donald Trump mødte forståelse var hos mediemogulen Rupert Murdoch. »Er Trump gået for vidt? Uanset det er folk stærkt optaget af truslen fra radikale muslimer. Total flygtninge-pause indtil vi har styr på sikkerheden giver mening,« lød tweetet fra Murdoch, som  fik en blandet modtagelse.  Bladudgiveren måtte også ud og forklare, at han ikke bakkede op om Trump eller forholdt sig til muslimer generelt, men bare synes, at kongressen skulle tage stilling til indvandrings-spørgsmålet.

Selv Fox News var ganske kritiske i dækningen af Donald Trumps generelle angreb på muslimer, selv om kommentator Elisabeth Hasselbeck hurtigt flyttede ansvaret over på præsident Obama: »Vi ville ikke være nød til at gå til de her ekstremer, hvis vi havde haft en leder, som virkelig gjorde, vi følte os sikre,« lød hendes konklusion.

På The Daily Show mente værten Trevor Noah, at Donald Trump har udviklet sig til en grusom form for sig selv - en form for »hvid IS«.

»Og hvad der er mest foruroligende er ikke, at Trump er tosset, det er, at folk følger det tossede. Trump giver dem tilladelse til at sige alt mulige sindssyge, racistiske ting,« lød det på The Daily Show.