Ivanka Trump flytter til Washington - men hvorfor?

Endnu engang sætter modstridende signaler gang i debatten om Donald Trumps præsidentskab. Denne gang er det oplysningen om, at Ivanka Trump flytter til Washington for at støtte sin far.

Ivanka Trump og Jared Kushner i Trump Tower in New York. REUTERS/Mike Segar Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR

Amerikanerne er forvirrede - igen kunne man sige. Den valgte præsident Donald Trumps datter, Ivanka Trump, flytter til Washington sammen med sin mand, Jared Kushner, for at støtte sin far, når han flytter ind i Det Hvide Hus.

Og det er der vel ikke noget galt med, hvis ikke det var fordi, at det har ligget i kortene og kraftig understøttet af udtalelser fra Trump, at hans datter skal stå i spidsen for sit verdensomspændende firma og passe det i de fire til otte år, han er væk fra det job.

Så hvad skal hun så lave i Washington? Støtte sin far? På hvilken måde? spørgsmålene regner ned over Trump-familien. For hvis hun skal stå i spidsen for virksomheden, så kan hun i sagens natur ikke »støtte« sin far andet end ved at give ham en hjælpende hånd ved selskabelige lejligheder. Enhver form for rådgivning endsige en placering som en officiel person i Det Hvide Hus vil være umuligt. For det vil være en interessekonflikt af de store.

Rådgivere

Men Ivanka Trump, hvis mand Jared Kushner er udset til en mæglerolle i Mellemøsten, hvis det stadig står til troende, kigger på huse i Georgetown-bydelen i den amerikanske hovedstad. Det menes, at parret kigger på et hus på den gode side af 12 mio. dollar. Hvilket ikke er så svært at finde på de kanter.

Så det er en langtidsflytning, man regner med er tilfældet og ikke en midlertidig ordning, mens Trumps kone, Melania, stadig er i New York. Hun har nemlig meddelt, at hun bliver i deres tre-etagers lejlighed i Trump Tower i New York, indtil deres fælles søn, Barron, er færdig med sit skoleår til sommer. Men der har også været rygter om, at hun gerne vil blive så meget som muligt i New York, fordi hun ikke er vild med tanken om at flytte ind i Det Hvide Hus og komme i offentlighedens søgelys.

Forretningen

15. december vil det blive offentliggjort, hvad der skal ske med Trumps milliardforretning. Men de fleste venter, at Trump vil overdrage sine tre børn, Ivanka, Eric og Donald Jr. ansvaret for foretagendet i en juridisk konstruktion, der kan sikre vandtætte skodder mellem Donald Trump og hans gamle virksomhed.

Ingen har dog fantasi til at forestille sig, hvordan denne konstruktion er muligt, fordi børnene stadig vil være tæt knyttet til deres far og selvfølgelig kun gør det, der er i hans interesse. Men ingen af dem vil kunne ansættes i en regering eller få et job som rådgivere, hvis konstruktionen skal kunne lykkes.

Så enten er Ivanka Trump og Jared Kushner ude som de, der skal overtage forretningen. Ellers går kabalen ikke op, siger flere juridiske eksperter. Kushner har selv en større virksomhed, som han må vinke farvel til, mens han er rådgiver blandt andet store ejendomme og avisen the New York Observer, som han er udgiver af. Og Ivanka Trump har også en stor forretning med salg af smykker, accesssories og tøj, som også skal afvikles og lægges i en særlig konstruktion, hvis flytningen til Washington skal give mening..

Kristian Mouritzen er Berlingskes USA-korrespondent.