Italiensk premierminister: »Alt vil blive genopbygget«

Søndagens jordskælv i Italien er et nådestød i en region, der har været hårdt ramt de seneste måneder. Alt vil blive genopbygget, lover premierminister Matteo Renzo.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da det tredje jordskælv på blot en uge ramte i det centrale Italien søndag morgen, styrtede paniske indbyggere i byen Norcia ud på gaden.

For øjnene af dem sank deres gamle San Benedetto-basilika fra det 14. århundrede sammen. Kun facaden stod tilbage med den mørke trædør som en åben, vantro mund.

Nonner, munke og andre lokale bad i stilhed på deres knæ foran den ødelagte kirke.

- Det er en tragedie. Det er et coup de grace (nådesstød, red.). Basilikaen er tilintetgjort, sagde biskop Renato Boccardo til nyhedsbureauet Reuters.

- Alle har været holdt fast i en uendelig tilstand er frygt og stress. De kender ikke deres levende råd.

Der var søndag ingen meldinger om dræbte i jordskælvet, der ramte 68 kilometer øst for byen Perugia i området Preci.

Men op mod 100.000 frygtes at være hjemløse på grund af de omfattende ødelæggelser, som søndagens jordskælv var skyld i, skriver nyhedsbureauet dpa.

Og omkring 15.000 er uden strøm oven på skælvet, der havde en styrke 6,5.

Italiens premierminister, Matteo Renzo, lovede søndag, at staten vil støtte området og genopbygge alle huse og beskadigede kirker.

- Vi er inde i en meget hård periode. Men vi må ikke lade smerten, udmattelsen og stressen, vi nu føler, blive til resignation, sagde premierministeren ifølge Reuters.

Men indbyggerne i området, som også har lidt under et voldsomt jordskælv i august, der kostede 300 mennesker livet, er ved at være desperate.

- Det var, som om der sprængte en bombe. Vi begynder at give op. Der er for mange jordskælv lige nu, og vi kan ikke holde til det længere, sagde Norcias viceborgmester, Pierluigi Altavilla, til tv-stationen Rai 24.

Også i byen Tolentino har de mange jordskælv tæret på kræfterne.

- Det er den værste dag indtil videre for os. Skaderne er uoprettelige. Der er tusinder af mennesker i gaderne. Skræmte og grædende.

- Lad os håbe, det slutter nu. Folk er i knæ rent psykisk, sagde borgmesteren for Tolentino, Giuseppe Pezzanesi til Reuters.

Italien ligger lige der, hvor de afrikanske og europæiske kontinentalplader mødes. Og det betyder, at Italien har en høj risiko for jordskælv.

Søndagens skælv overrasker ikke seniorforsker ved Geus Trine Dahl-Jensen.

- På alle vores risikokort blinker Italien lysende rødt, så det er desværre ikke overraskende, at landet bliver ramt. Men det er mange skælv i streg. Både i sommer, denne uge og så i 2009, hvor der var et ødelæggende skælv.

- Grundlæggende er årsagen, at Afrika er ved at bevæge sig op i Europa. Derfor gnubber de tektoniske plader sig mod hinanden lige i Italien, siger forskeren.

Jordskælvet er af en størrelse, der normalt er forbundet med omfattende ødelæggelse og store skader, forklarer Trine Dahl-Jensen.

Men de menneskelige skader kan være begrænset af, at der tidligere på ugen var en stribe mindre skælv. Det har fået myndighederne på tæerne, og flere områder er blevet evakueret.

Italien vil opleve flere jordskælv, forudser hun.

- Der har allerede været en hel stribe, siden det store skælv ramte i morges.

- Det kan tage dage, også mange dage, før det er overstået, siger Trine Dahl-Jensen.

/ritzau/