Italiensk løsning lader vente på sig

Fredagens forhandlinger mellem den italienske præsident og landets toneangivende partier har ikke givet nogen løsning på den politiske krise.

Italiens præsident Giorgio Napolitano Fold sammen
Læs mere
Foto: MAX ROSSI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ITALIEN: Til trods for en dags forhandlinger med landet politikere måtte den italienske præsident Giorgio Napolitano fredag aften sande, at partierne stadig er for langt fra hinanden til at kunne danne en regering. Dermed er der ifølge Reuters fortsat ingen ende på den politiske dødvande, der har hersket siden valget i februar, som ikke gav stemmer nok til, at et enkelt parti kunne tage magten.
Torsdag opgav valgets vinder, centrum-vestrelederen Pier Luigi Bersani, at jagte en partner til regeringssamarbejdet. Ved februars valg vandt han det største antal stemmer, men manglede flertallet i overhuset for at lede landet uden støtte fra enten centrum-højrepartiets Silvio Berlusconi eller 5-Star-bevægelsens Beppe Grillo.

Den tidligere premierminister Berlusconi har gjort klart, at den eneste løsning for demokraternes Bersani er at acceptere en koalitionsaftale, som også giver centrum-højrelederen en del af magten. Men det har Bersani afvist med henvisning til, at Berlusconi er utroværdig og for meget af hans politik er »lysår« fra det demokratiske partis.

Og heller ikke Grillos bevægelse lader til at være mulig regeringspartner. Fredag gentog Grillo, at han ikke vil stå bag en regering med nogen af de store partier, fordi han giver dem skylden for Italiens sociale og økonomiske krise.

»Give dem et tillidsvotum? Det er bandeord i munden på folk som dem,« siger 5-Star-lederen i en video på sin blog.

»De skulle alle bare gå hjem,« tilføjer han.

Og da hverken Berlusconi eller Grillo vil støtte en teknokrat-regering, lader den sidste udvej, et nyvalg, ikke til at være helt usandsynligt, selv om hverken partier eller præsident foretrækker den løsning.

BNB/Reuters