Italiensk avis beskyldes for racisme: »Det er den dummeste forside, jeg har set i min karriere«

Den italienske sportsavis Corriere dello Sport får hård kritik for en forside, som mediet bragte torsdag, og som kritikere mener er racistisk. Debatten skriver sig ind i en række af optrin i løbet af efteråret, der har blotlagt store udfordringer med racisme i italiensk fodbold.

Romelu Lukaku er en belgisk angriber, der spiller for Inter. I sommer skiftede han fra engelske Manchester United til Milano-klubben, og siden da har han været offer for flere racistiske tilråb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Lingria/Ritzau Scanpix

Det er vel i bedste fald en vovet forside:

Det er to sorte fodboldspillere flankeret af teksten »Black Friday«.

Det er en optakt til fredagens storkamp i den italienske Serie A mellem Inter og Roma, og det er selvfølgelig en henvisning til shoppingfænomenet Black Friday, der blev afviklet for en uges tid siden.

Men det er først og fremmest en henvisning til de to fodboldspillere – Romelu Lukaku og Chris Smallings – hudfarve, og af samme grund er avisen, Corriere Dello Sport, nu havnet i et stormvejr af kritik.

For forsiden er ikke bare vovet, den er også racistisk, lyder kritikken.

»I stedet for at fokusere på kampen mellem to hold ...bringer Corriere dello Sport den dummeste forside, jeg har set i min karriere,« skrev Romelu Lukaku på sin Instagram-profil.

Den anden spiller, Chris Smalling, kritiserede ligeledes forsiden. På Twitter kalder han forsiden for »krænkende« og »højst ufølsom«.

Forsiden med de to sorte fodboldspillere flankeret af teksten Black Friday har affødt et ramaskrig.

Forsiden af Corriere dello Sport torsdag. Fold sammen
Læs mere

De to spillere har for hvert deres hold været toneangivende profiler i efteråret, og Corriere dello Sports sigte med forsiden var at koge storkampen ned til en duel mellem Lukaku og Smalling, der indtil for en håndfuld måneder siden var holdkammerater i Manchester United.

Avis afviser

Trods den massive kritik har Corriere dello Sport afvist, at forsiden har en racistisk karakter. I stedet er mediet gået til modangreb og beskylder kritikerne for at »forgifte« debatten ved at se racisme alle steder.

Ifølge Corriere dello Sport er forsiden – og den artikel, den henviser til – i virkeligheden en hyldest til mangfoldigheden og et forsøg på at imødegå de problemer, italiensk fodbold oplever med racisme blandt tilhængere.

»Black Friday hyldede – for dem der har lyst til og evner at forstå det – udelukkende diversitet, tog stolthed i diversitet og den kæmpestore styrke, diversitet har,« skrev avisen i en leder dagen derpå, hvor redaktøren samtidig kritiserede sociale medier for at være »skraldespande«.

Forsiden skriver sig ind i en perlerække af kedelige optrin, der har plaget italiensk fodbold hele efteråret. I flere kampe har tilskuere ytret racistiske tilråb efter spillere, heriblandt Lukaku, og så sent som i sidste uge samlede Serie As 20 bedste klubber sig om en fælles erklæring, hvor man opfordrede fans og tilhængere til at stå sammen om at gøre op med problemet.

Racismen er dog ikke kun begrænset til tilskuerrækkerne, og Corriere dello Sport er ikke alene om at havne i et stormvejr.

Tidligere på efteråret var det TV-stationen Telelombardia, der fik massiv kritik, efter at en fodboldkommentator, en ældre herre på 80 år, bemærkede om førnævnte Lukaku, at han var så god, at modstanderne kun kunne stoppe ham ved at give ham »ti bananer at spise«. Den pågældende kommentator blev siden afskediget.

Ifølge Fare Network, en organisation, der arbejder for at stoppe diskrimination og racisme i fodbold, er en del af problemet, at medier og andre aktører ikke altid kan se, hvor grænsen går.

»En del af problemet, vi har i Italien og andre lande, er, at folk ikke altid ved, hvor grænsen går. De ved ikke, hvad der er rigtigt og forkert, hvad der er passende og upassende, og hvad der er racisme, og hvad der kan være acceptabelt,« siger Fare Networks direktør, Piara Powar, til Guardian.