Italiens udenrigsminister: USA er vigtigere for os end Kina

Italien: Vi har et historisk forhold til Kina, men må absolut ikke gå ud over vores værdialliance med USA.

Italiens udenrigsminister, Luigi Di Maio siger mandag, at vi er en stærk handelspartner for Kina, og vi har et historisk forhold til landet, men det tåler absolut ikke at blive sammenlignet med - og det må ikke gå ud over - vores værdialliance med USA. Det siger han til sin amerikanske kollega, Anthony Blinken. Guglielmo Mangiapane/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Italiens udenrigsminister, Luigi Di Maio, siger mandag, at den italienske regerings forbindelser til USA er langt vigtigere end Italiens relationer til Kina.

»Vi er stærk handelspartner til Kina, og vi har et historisk forhold til landet. Men vores forhold til Kina må absolut ikke gå ud over vores værdialliance med USA,« siger Di Maio.

Udtalelsen kommer, efter at amerikanerne har udtrykt bekymring over, at Italiens forbindelser til Kina er blevet styrket, ved at den italienske regering har knyttet sig til Kinas nye One Belt One Road-projekt, som populært omtales som en ny silkevej.

Projekterne går ud på at etablere infrastruktur i stor stil både på landjorden og på havet i Asien, Afrika og Europa.

Italien rullede i 2019 den røde løber ud for Kinas præsident, Xi Jinping, da han besøgte Rom.

Nogle store EU lande som blandt andet Frankrig og Tyskland udtrykte dengang også skepsis over Italiens aftaler med den globale supermagt.

Andre lande navnlig i det sydlige Europa har tidligere erklæret sig villige til at indgå hurtige aftaler for at få kinesiske investeringer i havne, transport og energi.

»Frankrig ønsker en mere koordineret tilnærmelse til Kina fra EUs side og i mindre grad bilaterale relationer mellem Kina og de enkelte medlemslande,« har den franske præsident, Emmanuel Macron, sagt.

Den nye italienske premierminister, Mario Draghi, har i de seneste uger lagt vægt på, at Italien, som er eurozonens tredjestørste økonomi, hører til i hjertet af den europæiske familie og Nato.

Blinken, som er på en rundrejse til Tyskland, Frankrig og Italien få dage efter præsident Joe Bidens diplomatiske maratonbesøg i Europa, siger, at der er klare tegn på tiltagende enighed mellem USA og EU-landene om Kina.

/ritzau/Reuters