Italiens premierminister trækker sig efter nederlag

- Jeg påtager mig det fulde ansvar for nederlaget, siger Matteo Renzi efter søndagens afstemning om reformer.

Italiens premierminister, Matteo Renzi, vil trække sig fra sin post efter søndagens afstemingsnederlag. Scanpix/Andreas Solaro Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rom. Italiens premierminister, Matteo Renzi, vil mandag indgive sin afskedsbegæring og trække sig fra posten som regeringsleder efter et klart nederlag ved søndagens folkeafstemning om forfatningsreformer.

Det meddeler Renzi i en tale i Rom natten til mandag.

- Jeg påtager mig det fulde ansvar for nederlaget, siger Renzi.

- Min regerings tid er forbi, tilføjer han.

Mandag eftermiddag vil han samle sine ministre, og derefter vil Renzi officielt meddele præsident Sergio Mattarella, at han fratræder.

Derefter bliver det op til Mattarella at afsøge mulighederne for at få sammensat en ny regering. Hvis det ikke lykkes, kan han vælge at udskrive et tidligt valg.

Det mest sandsynlige scenarie er ifølge de fleste politiske eksperter dog, at den nuværende regering afløses af en midlertidig regering, som vil sidde frem til næste planlagte valg i foråret 2018. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den første prognose baseret på optælling af stemmer bekræfter, at et stort flertal af vælgerne afviste de reformer, som Renzi og hans centrumparti, Det Demokratiske Parti, ønskede at gennemføre.

Ifølge prognosen, der er lavet for tv-stationen RAI, har mellem 57 og 61 procent af vælgerne stemt nej, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Matteo Renzi har før erklæret, at han går af, hvis det bliver et nej. Og det løfte har han altså holdt.

Efter offentliggørelsen af de første valgstedsmålinger søndag aften begyndte oppositionen at opfordre Renzi til at trække sig.

- Renzi skal gå af, og det samme skal den magtfulde lobby, der også er blevet nedstemt, sagde Renato Brunetta, parlamentarisk leder for centrumhøjrepartiet Forza Italia.

Matteo Salvini, leder af det højreorienterede Liga Nord, kom med en lignende opfordring.

Renzi tiltrådte som regeringsleder i februar 2014. Med sine 39 år blev han den yngste regeringsleder i Italiens historie.

/ritzau/