Italienere bliver hjemme og gør olie-afstemning ugyldig

Dermed kan olieselskaber fortsætte med at bore nær kysten med loven i hånden.

Læs mere
Fold sammen

Rom: En folkeafstemning i Italien om fremtiden for landets olie- og gasindustri kommer ikke til at få betydning, fordi under 50 procent af vælgerne mødte op for at stemme søndag.

Ifølge foreløbige officielle tal fra indenrigsministeriet har kun omkring 30 procent af de stemmeberettigede stemt.

Italienerne skulle tage stilling til, hvorvidt regeringen skal stoppe med at forny tilladelser til olie- og gasboringer mindre end 20 kilometer fra det italienske fastland.

Premierminister Matteo Renzi har advokeret for, at folk skulle afstå fra at stemme søndag, fordi det ifølge hans mening var en overflødig afstemning.

Allerede i dag bliver der nemlig ikke uddelt nye licenser til selskaber, der ønsker at bore efter olie eller gas i kystnære område. Men ifølge Renzi bør eksisterende boringer have mulighed for at forblive i drift, indtil felterne er løbet tør.

Miljøorganisationer har ført kampagne for, at italienerne skulle stemme ja til at annullere en lov fra januar, der giver eksisterende selskaber, der borer nær kysten, lov til at fortsætte, indtil der ikke er mere olie at hente.

Sagen har skabt splid i Matteo Renzis centrum-venstre-parti, Demokratisk Parti (PD), men nu ser det altså ud til, at premierministeren får sin vilje, efter at mange af Italiens 47 millioner vælgere er blevet hjemme.

/ritzau/Reuters