Italien vil bryde 27 års Grand Prix-tørke med storhit fyldt med sylespids satire

Efter 27 år uden sejr er Italien favorit ved Melodi Grand Prix med en sang lidt ud over det sædvanlige.

Italienske Francesco Gabbani med gorillaen under en af prøverne ved Eurovision Song Contest i Kiev. Foto: Sergej Supinsky/AFP Fold sammen
Læs mere

Italien er en stor musiknation. Og her taler vi ikke kun om Verdi og Puccini, men også om moderne italiensk popmusik. Det ved enhver italiener.

Men det er ikke altid, at omverdenen opdager de nye talenter. Og for mange er moderne italiensk musik derfor lig med en efterhånden lidt bedaget Eros Ramazzotti eller mindre heldige indslag ved Melodi Grand Prix.

Men på lørdag skal det være slut med ringe-agten for italiensk popsnedkeri.

Italien kommer til Melodi Grand Prix med vindersangen fra Festival di Sanremo, den stolte italienske sangfest, som i sin tid var inspirationskilde til den europæiske sangfest.

Nu skal der rettes op på de seneste årtiers uretfærdigheder mod den italienske sangkunst, og når charmøren Francesco Gabbani folder sig ud – naturligvis på italiensk – skal smilene og hofterne nok komme på overarbejde.

Og ifølge bookmakerne og forhåndsafstemningerne blandt Grand Prix-aficionados har Gabbani særdeles gode chancer for at levere den første italienske sejr i 27 år.

Sylespids satire

Det er imidlertid umiddelbart kun italienskkyndige, som vil forstå, at der er tale om en sylespids satire over den vestlige livsform. Og ja, det er dig og mig med vores smartphones, selfies og stress, der søger tilflugt i meditation og yoga, som Gabbani spidder i sangen »Occidentali’s Karma« – Vesterlændingenes karma.

Med sig på scenen har Gabbani en dansende gorilla – altså en danser i et gorillakostume – og i omkvædet lyder det: »Den nøgne abe danser« med reference til den britiske zoolog Desmond Morris’ berømte bog om mennesket, der inspirerede Gabbani til sangen.

Den dansende abe er den mere eller mindre subtile ironisering over, at det vestlige menneske i al sin udviklede højhed må søge tilbage til det spirituelle som en flugt fra den stressede hverdag.

»Vi har tøj på, men indeni har vi stadig mange egenskaber, der stammer fra hulemanden,« forklarer Fabio Ilacqua, der sammen med Gabbani har skrevet sangen, til Wiwibloggs.

Årets sommerhit?

Selv før lørdagens Melodi Grand Prix har Gabbani vundet i én forstand. Den officielle »Occidentali’s Karma«-video er allerede set over – hold fast – 100 millioner gange på YouTube, og at dømme efter hypen på de sociale medier er det ikke mindst den koreograferede dans, som både aben og Gabbani udfører på scenen, der er medvirkende til succesen.

Der findes allerede instruktionsvideoer, så de relativt simple dansetrin kan læres, og »Occidentali’s Karma« kan blive denne sommers svar på det spanske 90er-hit »Macarena«, der konstant lyder fra enhver strandhøjtaler, og straks får strandgæsterne på fødderne og i gang med dansetrinene.

Den materialisme, som »Occidentali’s Karma« gør sig munter over, er Gabbani dog hurtigt selv blevet en del af, da succesen allerede udnyttes til salg af T-shirts og smartphone-covers med et særligt abe-logo.

I det hele taget ligner årets Melodi Grand Prix et comeback for de sydeuropæiske lande, der holder fast i at synge på eget sprog i en konkurrence, som for længst har taget det engelske navn Eurovision Song Contest, og hvor næsten alle andre synger på engelsk.

Således er Portugal, som aldrig har vundet, den næststørste favorit hos bookmakerne med en kærlighedsballade, der bruger masser af strygere, lidt jazzede akkorder og har en snert af en brasiliansk bossa-ballade over sig.

God karma

Det er dog Gabbani, der er favoritten. Og måske er det ikke helt tilfældigt, at det netop er en italiensk popsang om Vestens åndelige forfald, der nu – måske – skal genoprette den italienske stolthed i en tid med økonomiske problemer og politisk krise i Italien i sådan en grad, at landets mest populære politiske strømning er den tidligere komiker Beppe Grillo og dennes protestbevægelse.

Beppe Grillo har således allerede omskrevet teksten til en satire over det regerende Partito Democratico i Italien, som ifølge Grillo er bange for at tage et valg mod ham og derfor forsøger at udskyde det længst muligt – »Demokraternes Karma« hedder Grillos version ifølge den italienske avis Il Foglio.

Om Gabbani også vil overveje at gå ind i italiensk politik, er der dog ingen forlydender om, men i italiensk politik kan alt vitterligt ske.

Først skal Gabbani dog lige vinde, og chancerne er ikke så dårlige endda. Han har i hvert fald gjort sit med en ørehænger, italiensk charme, lækkert overskæg og – nå ja – god karma.