Italien siger klart nej til Renzis forfatningsreform

Italiens premierminister Matteo Renzi forlader posten efter overvældende nederlag ved folkeafstemning.

Italiens premierminister, Matteo Renzi, afgiver sin stemme ved søndagens folkeafstemning. Han har sin kone, Agnese Landini, med. Scanpix/Claudio Giovannini Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rom. Et klart flertal af de italienske vælgere sagde nej til en forfatningsreform ved en folkeafstemning søndag.

Premierminister Matteo Renzi havde inden afstemningen erklæret, at han ville gå af i tilfælde af et nej, og det løfte holder han.

- Jeg påtager mig det fulde ansvar for nederlaget, sagde Renzi i en tale i Rom lige efter midnat natten til mandag.

- Min regerings tid er forbi, tilføjede han.

Renzi fremhævede i sin tale også, at et "klart" flertal af de italienske vælgere havde afvist reformerne.

Tidligt mandag morgen er samtlige indenlandske stemmer talt op.

Og ifølge The Guardian har 59,3 procent stemt "nej", mens 40,7 procent har stemt "ja". Endnu mangler samtlige stemmer fra italienere i udlandet at blive talt op, skriver den britiske avis.

Afstanden mellem modstandere og tilhængere af reformerne på næsten 20 procentpoint er langt større end forventet. Meningsmålinger i ugen op til afstemningen indikerede, at nej-siden havde et forspring på mellem fem og syv procentpoint.

Mandag eftermiddag vil Matteo Renzi samle sine ministre en sidste gang, og derefter vil Renzi officielt indgive sin afskedsbegæring til præsident Sergio Mattarella.

Derefter bliver det op til Mattarella at afsøge mulighederne for at få sammensat en ny regering. Hvis det ikke lykkes, kan han vælge at udskrive et tidligt valg.

Det mest sandsynlige scenarie er ifølge de fleste politiske eksperter dog, at den nuværende regering afløses af en midlertidig regering, som vil sidde frem til næste planlagte valg i foråret 2018. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Italienerne stemte om forfatningsreformer, der blandt andet skulle reducere parlamentets overhus' indflydelse og dermed gøre det parlamentariske arbejde lettere.

Matteo Renzi tiltrådte som regeringsleder i februar 2014. Med sine 39 år blev han den yngste regeringsleder i Italiens historie.

/ritzau/Reuters