Italien sender nødråb: Truer med at afvise redningsskibe med migranter

På få dage er 12.000 migranter ankommet til Italien via Middelhavet. »Mætningspunktet er nået«, lyder det nu fra Italien, der vil have konkret hjælp fra de andre EU-lande straks.

Havnen i Cortona i det sydlige Italien er et af de steder, hvor nødhjælps­organisationernes skibe med migranter, som de har samlet op fra synke­færdige både eller gummibåde i Middelhavet, lægger til. Foto: Stefano Rellandini / Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Budskabet fra Italien er både en advarsel og en indtrængende bøn til de øvrige EU-lande.

Hvis ikke de omkringliggende EU-lande øjeblikkeligt hjælper Italien med at håndtere den fortsatte tilstrømning af migranter via Middelhavet, vil regeringen i Rom fremover måske forbyde redningsskibe fra nødhjælpsorganisationer at lægge til i italienske havne.

»Ideen om at blokere for nødhjælpsskibe, der sejler under fremmed flag, er blevet diskuteret. Italien har nået et mætningspunkt«, siger en kilde i den italienske regering til Reuters efter at 12.000 migranter er ankommet på få dage.

Redningsskibe, der sejler under italiensk flag eller hører til EUs grænseagentur, Frontex, eller EUs Operation Sophia, skal fortsat have adgang til Italien.

I et brev indskærper den italienske EU-ambassadør, Maurizio Massari, over for de øvrige medlemslande, at situationen er blevet »uholdbar«.

Tyskland mere imødekommende end Frankrig

Og torsdag tog Italiens premierminister, Paolo Gentiloni, så problemet op, da han mødtes med Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, for at forberede næste uges G20-møde.

»Vi har en international redningsoperation, men kun ét land modtager. Det sætter os under pres. Vi bryder ikke reglerne og ønsker ikke at opgive vores humanitære tilgang, men vi beder om konkrete bidrag fra europæerne,« sagde Gentiloni efter mødet ifølge det italienske nyhedsbureau ANSA.

»Vi har brug for en diskussion af NGOernes rolle, Frontex-missionen, ressourcerne til Libyen og de andre afrikanske lande,« tilføjede Gentiloni.

Merkel, der i to år har støtten Italien i kampen for en form for omfordeling af asylansøgere i EU, bakkede Gentiloni op og sagde, at EU-landene på et møde for udlændingeministrene i næste uge bør blive enige om, hvordan Italien skal hjælpes.

Macron, der på sidste uges EU-topmøde sagde, at EU-landene havde hjulpet Italien for lidt, var dog mindre imødekommende - især over for den italienske idé om, at nogle af redningsskibene fra nødhjælpsorganisationer skal sejle til andre EU-lande ved Middelhavet som Frankrig, Spanien, Malta eller Kroatien.

»Vi støtter Italien, og Frankrig skal gøre sin del, hvad angår asyl for flygtninge. Men der er et problem med økonomiske migranter: 80 procent af migranterne, der ankommer i Italien, er økonomiske migranter. Vi må ikke blande de to ting,« sagde Macron ifølge den italienske avis Il Sole 24 Ore og afviste dermed, at redningsskibene fra nødhjælpsorganisationer vil få lov til at sejle til franske havne.

Siden årsskiftet er 83.000 migranter og flygtninge ankommet til Italien med redningsskibe fra private nødhjælpsorganisationer, såvel som skibe fra EUs grænseagentur, Frontex, og EU-missionen Operation Sophia. En stigning på 18 pct. i forhold til samme periode sidste år. Siden 2014 er omtrent 600.000 migranter landet på italienske kyster.

Ca. 200.000 migranter opholder sig allerede på landets pressede modtagelsescentre.

Troels Heeger og Jakob Ussing er Berlingskes korrespondenter i Berlin og Bruxelles