Italien: Kristus bliver i klasseværelset

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har nu fastslået, at italienske skolers klasseværelser gerne må have Jesus på korset hængende.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Italienske skolers klasseværelser må gerne have Jesus hængende på korset.

Det står fast efter en opsigtsvækkende dom, der netop er afsagt ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Domstolen vil ikke blande sig i, om de stærkt troende katolikker i Italien har krucifikser på væggene i skolerne.

Dermed vælger domstolen at underkende sin egen afgørelse fra sidste sommer.
 
Det sker efter et dramatisk retsforløb, der startede allerede i 2002, da en finsk-født mor med italiensk statsborgerskab, Soile Lautsi, og hendes italienske mand, Massimo Albertin, blev så stødt over tilstedeværelsen af et kristent kors i deres sønners klasseværelser, at de valgte at gå rettens vej.

Deres sønner, Dataico og Sami, skulle have en ikke-religiøs opdragelse, men i børnehaveklassen hang en lidende Kristus i samtlige klasseværelser.

Forældreparrets gentagne klager blev afvist af skolesystemet, imens Dataico og Sami steg i klassetrin, indtil Lautsi og Albertin endte ved Italiens højeste appelret. Her fik de beskeden om, at ”krucifikset har en vigtig symbolsk værdig i undervisningen." Og blev afvist.

Ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg så man imidlertid anderledes på sagen. Her blev forældreparret i 2009 tilkendt en erstatning på 5.000 euro for rettighedskrænkelse, samtidig med at domstolen fastslog, at krucifikser i klasseværelser ikke er fremmende for den pluralisme, der er vigtig for at bevare et demokratisk samfund.

Det vakte et politisk ramaskrig i Italien, hvor ministerpræsident Silvio Berlusconi straks erklærede dommen retslig ugyldig og åbnede en appelsag, der blev optaget i juni 2010.

Nu, fredag eftermiddag, stod afgørelsen så klar: storkammeret ved Menneskerettighedsdomstolen bestående af 14 dommere har afgjort, at Soile Lautsi og Massimo Albertins børn skal finde sig i at kigge på Jesus på korset.