Italien klar til at smide EU-borgere ud

En stribe brutale mord begået af rumænere har fået det italienske parlament til at vedtage et hastedekret, der gør det muligt at udvise EU-borgere. Cirka 5.000 står parat, oplyser italiensk politi.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MILANO: En kvinde blev fundet livløs i en kloak, nøgen og forslået. Et ægtepar blev hakket i stykker af deres tjenestepiges eksmand.

En række brutale mord begået af rumænere har fået den italienske regering til at vedtage et hastedekret, der gør det muligt at udvise EU-borgere. Ifølge italiensk politis øverste leder, Antonio Manganelli, bliver der tale om tusindvis – først og fremmest rumænere.

Siden visareglerne blev lempet over for Rumænien i 2002 er befolkningsgruppen blevet Italiens største minoritet. Rumænerne har længe været på den politiske dagsorden, men den seneste tids mord skruede debatklimaet op i et helt nyt niveau.

»Inden Rumæniens indgang i EU var Rom den sikreste by,« sagde hovedstadens borgmester Walter Veltroni.

Walter Veltroni hævder, at rumænerne står for 75 procent af den italienske hovedstads kriminalitet. Ifølge den katolske organisation Caritas udgør rumænerne én procent af Italiens befolkning, men står bag 5,6 procent af landets mord.

Italiens aviser holdt sig heller ikke tilbage: »Vores vrede, frustration, frygt og sorg må ikke undervurderes. Denne brutale og ondskabsfulde handling går ud over vores sorteste fantasier og er en direkte konsekvens af overdreven tolerance. Vi har blindt åbnet op for alle, der er kommet til Italien. Vi skulle have handlet meget tidligere,« stod der på forsiden af den romerske avis, Il Messagero.

I skrald og papkasser
Ifølge Walter Veltroni kommer der hver uge op mod 1.000 rumænere til Rom. Det er først og fremmest romaer, også kendt som sigøjnere, der kommer for at arbejde i byggebranchen. Samme tendens gør sig gældende i resten af landet. De lever som regel i lejre i udkanten af storbyerne bygget af campingvogne, papkasser og skrald.

Hastedekretet er ifølge italienske aviser i tråd med et europæisk direktiv, der siger, at EU-landene må udvise borgere, der ikke har ressourcer til at forsørge sig selv eller som udgør en trussel. Dekretet skal vedtages inden 60 dage, men træder i kraft med det samme. Ifølge avisen La Repubblica, er italiensk politi allerede ved at vurdere, hvor mange rumænere, der skal sendes hjem. Ifølge avisen kan der være tale om 5.000. De udviste skal vente i lejre, indtil en dommer bekræfter deres hjemsendelse.