Italien i oprør over påbud om »tiki-taka«

En lille norditaliensk by tillader kun boldspil langs jorden på sin centrale plads. Men hvorfor skal børnene tvinges til at spille som FC Barcelona, lyder protesterne i både lokale og landsdækkende medier.

Flere italienske byer opstiller regler for børns boldspil i det offentlige rum. I norditalienske Finale Ligure skal de spille »tiki-taka«, mens syditalienske Bari helt vil sabotere muligheden for at spille. Her siger FC Bari-veteranen Giovanni Loseto, at fodboldspil på gaden er med til at fostre talenter som den tidligere italienske landsholdspiller Antonio Cassano, der her er i aktion på banen. Foto: Glyn Kirk Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Hvis man ikke interesserer sig for fodboldspillets idiosynkrasier, lyder Finale Ligures nye regler om leg på offentlig gade givetvis som almindelig sund fornuft: På den ene side sikrer de, at børnene i den norditalienske badeby fortsat kan få rørt sig, mens de drøner rundt efter en bold. På den anden undgår man knaldede vinduer i de omkringliggende huse og smadrede briller hos tilfældigt forbipasserende.

Da et skilt sat på Piazza Vittorio Ema­nuele II forleden forkyndte, at »brugen af lette bolde kun er tilladt ved pasningspil langs jorden«, blev det tilsyneladende perfekte kompromis imidlertid ikke netop modtaget med stående ovationer. Tværtimod rejste der sig et ramaskrig både blandt de lokale og i andre dele af Italien.

Mens børnene i Finale Ligure protesterede mod, at kun de teknisk bedste af dem kunne være med efter de nye regler, brokkede forældre sig over nu ikke blot at skulle bekymre sig om podernes opdragelse, men også deres boldbehandling. Men det var i de landsdækkende medier, at historien for alvor eksploderede under indignerede overskrifter, der kun delvist var ment for sjov.

»Byråd tvinger børn til tiki-taka,« skrev eksempelvis La Repubblica og tilføjede, at bøder på op til 500 euro for at overtræde forbuddet mod lange los hen over midtbanen eller høje indlæg fra fløjen måtte være som en våd drøm for Josep Guardiola.

Kun Laudrup-finter

Bayern Münchens spanske træner betragtes som chefideologen bag »tiki-taka« – en spille­stil som især hans tidligere klub, FC Barcelona, og Spaniens landshold har haft succes med.

Ideen er, at et på én gang tålmodigt og uforudsigeligt pasningsspil langs jorden skal åbne modstandernes forsvar, samtidig med at høj boldbesiddelse begrænser deres muligheder for at gå til modangreb.

Trods overbevisende resultater har »tiki-taka« imidlertid mindst lige så mange modstandere som tilhængere. Ikke mindst i Italien, hvor de fleste tifosi foretrækker mere fysisk betonet fodbold, og hvor den spanske spillestil betragtes med skepsis grænsende til foragt. Som det fremgår af Corriere della Seras artikel om påbuddet i Finale Ligure.

»Børnene må nu kun lave Laudrup-finter og veronicas (et kappesving i tyrefægtning. red.) men ikke bruge høje afleveringer,« skriver Italiens største avis og fortsætter:

»Det er som at tvinge messingblæserne til at spille med lyddæmper under en koncert af (den pompøse østrigske komponist) Anton Bruckner eller at forhindre (den italienske skøjteløber) Carolina Kostner i at udføre en dobbelt Axel. Og bliver de stakkels fodboldspillere frustrerende over al denne afventende taktik, kan de ikke engang få afløb på skateboard eller rulleskøjter.«

Uden gadebold, ingen Cassano

De sidstnævnte aktiviteter er nemlig også blevet forbudt i Finale Ligure. Men ret beset skal de lokale børn prise sig lykkelige for, at de overhovedet får lov til at spille. For på mange andre af Italiens pladser er fodbold – selv efter Guardiolas »suspekte« principper – de seneste år blevet totalt forbudt.

Eksempelvis planlægger kommunen i syditalienske Bari at plante træer og buske på de mest populære pladser for at sabotere improviserede kampe. Det sker på opfordring fra beboerorganisationer. Men forsøget på at tæmme børnenes leg i det offentlige rum udgør en langt større trussel mod italiensk fodbold end »tiki-taka«, mener FC Bari-veteranen, Giovanni Loseto.

»Uden spillet på gaden, der udvikler teknikken, ville vi måske aldrig have fostret et talent som Antonio Cassano,« siger Loseto til La Repubblica med henvisning til den lokale tidligere landsholdsspiller og tilføjer:

»Lad nu børnene være i fred. Det kan godt være, at de smadrer nogle ruder. Men der kommer bedre fodboldspillere ud af det. Til glæde for alle.«