Italien i klartekst til Tyskland: »Så lukker vi lufthavnene, ligesom vi allerede har lukket havnene«

Tyskland vil sende flygtninge tilbage til Italien med charterfly, men Italien vil ikke tage imod. Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, truer med at lukke lufthavnene.

Italiens inderigsminister, Matteo Salvini, mødtes mandag med højrefløjslederen fra Frankrig, Marine Le Pen. Sammen med Ungarns Viktor Orban planlægger de en alliance op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Budskabet fra Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, var ikke til at tage fejl af. Hvis Tyskland vil sende flygtninge tilbage med fly, lukker jeg lufthavnen. Den nye strid risikerer at udstille Tysklands indenrigsminister, Horst Seehofers (CSU), handlingslammelse få dage før det afgørende valg i Bayern.

Striden mellem de to lande har ulmet længe. Italien forlanger et helt nyt europæisk asylsystem, så de lande, der grænser op til EUs ydre grænser, ikke bliver fanget af deres geografi og skal tage flest flygtninge. Tyskland har forståelse for problemstillingen og har længe arbejdet for en omfordeling af flygtninge via et europæisk kvotesystem. Så længe det nye system ikke er på plads, skal landene ifølge Tyskland imidlertid overholde gældende lov. Og den er nu engang, at asylansøgere skal have deres ansøgning behandlet i det EU-land, som de ankommer til først.

Italiens indenrigsminister, Matteo Salvini, truer med at lukke Italiens lufthavne. Det er uklart, hvordan det skal foregå i praksis, og hvad konsekvenserne i givet fald vil blive for luftrafikken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vincenzo Pinto/AFP/Ritzau Scanpix.

Bayern vil sende fly til Italien

Søndag kunne tyske medier berette, at delstaten Bayern – efter aftale med Berlin – i de kommende uger vil chartre fly for at sende 40 asylansøgere ad gangen tilbage til Italien. Den italienske avis Corriere delle Sera skrev søndag, at det første fly skal lande i Fiumicino lufthavnen i Rom torsdag. Der er tale om asylansøgere, blandt andet fra Nigeria, der allerede har søgt om asyl i Italien. Tidligere har tyske myndigheder sendt flygtninge tilbage i mindre gruppe per fly.

Tysk politi klager dog over, at deres kolleger først dukker op med flere timers forsinkelse i lufthavnene for at afhente asylansøgere.

Ifølge det tyske indenrigsministerium har Tyskland i det første halvår af 2018 anmodet om at sende 10.748 asylansøgere tilbage til Italien, men det er kun lykkedes i 1.692 af tilfældene. Kan en asylansøger ikke sendes tilbage inden for seks måneder, overgår behandlingen til det land, asylansøgeren befinder sig i.

Medieomtalen af de tyske planer fik søndag den italienske indenrigsminister, Matteo Salvini, til at sige klart fra på twitter:

»Hvis nogen i Berlin eller Bruxelles tror, at de kan læsse migranter af fra uautoriserede charterfly, skal de være klar over, at der ikke er nogen lufthavn til rådighed. Vi lukker lufthavnene, ligesom vi allerede har lukket havnene.«

Efter meldingen udtalte en talsmand for det tyske indenrigsministerium, at »der ikke var planlagt et fly til de kommende dage«, men at myndighederne af princip ikke vil sige mere. Omtale kan således spolere tilbagesendelsen.

Matteo Salvini, Italiens indenrigsminister

»Hvis nogen i Berlin eller Bruxelles tror, at de kan læsse migranter af fra uautoriserede charterfly, skal de være klar over, at der ikke er nogen lufthavn til rådighed. Vi lukker lufthavnene, ligesom vi allerede har lukket havnene.«


Striden kommer på et uheldigt tidspunkt for formanden for CSU i Bayern, Horst Seehofer, der også er Tysklands indenrigsminister. På søndag er der valg i Bayern, og Seehofers parti står til et katastrofevalg med kun 33 pct. af stemmerne.

Alternative für Deutschland (AfD) har længe kritiseret Seehofer for ikke at holde fast i en hård flygtningepolitik over for kansler Angela Merkel og vil givetvis bruge Salvinis melding til at udstille Seehofers afmagt.

Den nye strid med Italien kommer på et uheldigt tidspunkt for Tysklands indenrigsminister og formand for CSU, Horst Seehofer. 14. oktober er der valg i Bayern, og hans parti står til et katastrofevalg med 33 pct. af stemmerne. I de tyske medier spekuleres der allerede intenst i, om Seehofer politisk vil kunne overleve et så dårligt valg. Med Salvinis melding får Alternative für Deutschland (AfD) en mulighed for i slutspurten af valgkampen at stille skarpt på Seehofers manglende evne til at sende asylansøgere ud af landet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Clemens Bilan/EPA/Ritzau Scanpix.

Seehofers problem forstørres blot af, at han allerede i midten af september meddelte den tyske Forbundsdag, at han havde færdigforhandlet en aftale med Italien. Aftalen skulle gøre det muligt for Tyskland at sende flygtninge tilbage til Italien, som havde søgt om asyl i Italien, men som alligevel var rejst videre og var blevet pågrebet ved den tysk-østrigske grænse.

For at fremskynde tilbagesendelserne indvilgede tyskerne i at tage imod én asylansøger, der var ankommet til Italien pr. båd, for hver asylansøgere Italien tog tilbage.

Salvini nægter

Siden har det imidlertid vist sig, at aftalen slet ikke er færdig. Salvini nægter nemlig at underskrive den, medmindre Tyskland her og nu støtter Italiens krav om et nyt asylsystem. Den manglende aftale, som oven i købet kun skulle håndtere de få asylansøgere fra Italien, der pågribes ved den tysk-østrigske grænse, udstiller blot endnu engang Seehofers problemer.

I et interview i avisen »Welt am Sonntag« skød Seehofer ansvaret over på kansler Angela Merkel. Ifølge indenrigsministeren var aftalen færdig, men nu var det op til de tyske og italienske regeringschefer at ophæve Salvinis veto.

Seehofer pegede også på, at stats- og regeringscheferne ikke var kommet ud af stedet, siden det ellers lovende EU-topmøde i Bruxelles i juni. F.eks. var det blevet ved hensigtserklæringerne om, at EU skulle sende asylansøgere tilbage til Afrika.

Italiens inderigsminister, Matteo Salvini, mødtes mandag med højrefløjslederen fra Frankrig, Marine Le Pen. Sammen med Ungarns Viktor Orban planlægger de en alliance op til Europa-Parlamentsvalget i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alberto Pizzoli/AFP/Ritzau Scanpix.

Optakt til Europa-Parlamentsvalget

Salvinis markante melding om at lukke lufthavnene skal uden tvivl også ses i lyset af det forestående valg til Europa-Parlamentet næste år. Mandag mødtes Salvini i Rom med den franske højrefløjsleder, Marine Le Pen.

I henhold til tyske medier er Italien forpligtet til at tage asylansøgere tilbage fra Tyskland. Italien kan dog henvise til, at der ikke er nok kapacitet i de italienske lufthavne og dermed nægte, at de tyske fly lander. Hvordan det skal foregå i praksis, og hvad konsekvenserne er for resten af flytrafikken, står hen i det uvisse.