Italien får ny og feminin start

Med en relativt ung regering, der for første gang har lige mange kvindelige og mandlige medlemmer, har Matteo Renzi sendt et effektivt signal om fornyelse. Men godt begyndt er ikke nødvendigvis halvt fuldendt i italiensk politik.

Matteo Renzis nye regering er umiddelbart blevet pænt modtaget - også blandt såvel italienske som internationale medier. Det store spørgsmål er dog, hvordan den unge premierminister, hvis regeringserfaring begrænser sig til borgmesterposten i hjembyen Firenze, vil være i stand til at manøvrere i Roms politiske minefelt. Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Kvinderne i Silvio Berlusconis skiftende regeringer havde i de fleste tilfælde en fortid som skønhedsdronninger og TV-dansepiger, og deres opgave begrænsede sig efter alt at dømme til at smile ved kabinetsmøderne fra deres til lejligheden opfundne ministertaburetter. Efter at den gamle libertiner og dømte sexforbryder i 2011 blev sat fra bestillingen, er der imidlertid – og heldigvis, vil mange mene – blevet luftet ud blandt husarerne i Italiens traditionelt mandsdominerede politiske elite.

Såvel i Mario Montis teknokratregering som under den netop afgåede Enrico Letta sad stærke og kompetente kvinder på flere af de tungeste poster. Og da Matteo Renzi fredag aften præsenterede sit nye hold, havde det ikke blot en historisk kønsfordeling på 50/50. Italien fik også med Roberta Pinotti sin første kvindelige forsvarsminister nogensinde. Samtidig overtager Federica Mogherini ansvaret for udenrigsministeriet, hvor hun dog lidt overraskende afløser en af italiensk politiks grand old ladies, Emma Bonino.

Afskeden med den tidligere EU-kommissær kan hænge sammen med et andet af de signaler, som Renzi tydeligvis ønsker at sende: Det nye og relativt ukendte ministerhold hører med en gennemsnitsalder på 48 år til i den yngre ende af skalaen efter italienske forhold.

Positive reaktioner

Nu er det naturligvis ingen kvalitet i sig selv at være hverken kvinde, ung eller uprøvet. Slet ikke i tilværelsens mere komplekse forhold, hvortil man mildest talt må regne italiensk politik. Men set i lyset af de seneste mange års i bedste fald tvivlsomme regeringsførelse er der ikke noget at sige til, at italienerne i første omgang hilser det, med enkelte undtagelser, totale fravær af Tordenskjolds soldater blandt ministrene velkommen.

Ifølge en læserafstemning i avisen La Repubblica ser lidt over halvdelen af dem positivt på Renzis ministerhold, og næsten lige så mange tror, at han kan gøre det bedre end forgængeren Letta. Også medierne, de italienske såvel som de internationale, vender tommelfingeren op. Det store spørgsmål er, hvordan premierministeren, hvis regeringserfaring begrænser sig til borgmesterposten i hjembyen Firenze, vil være i stand til at manøvrere i Roms politiske minefelt.

Renzi har allerede givet flere prøver på sin handlekraft og sine uortodokse metoder, efter at han i december blev valgt som leder af det socialdemokratiske Partito Democratico (PD). Dels da han i januar indgik et overraskende forlig med Berlusconi om en ny valglov. Dels med et koldblodigt brodermord på partikammeraten Letta, der får »Den hemmelige socialdemokrat« til at ligne en børnebog.

Man skal imidlertid ikke forvente nogen revolution i forhold til den økonomiske politik. Det har præsident Giorgio Napolitano sørget for.

Det var angiveligt den aldrende statsleder, der under et næsten tre timer langt møde med Renzi fredag gennemtrumfede Pier Carlo Padoan som finansminister. Og med den 63-årige økonom, der kommer fra et topjob i OECD, på den afgørende vigtige post kan såvel internationale investorer som budgethøge i EU-Kommissionen og Den Europæiske Centralbank sove roligt om natten.

»Den stramme finanspolitik skaber resultater; smerten skaber resultater,« hævdede Padoan eksempelvis for nylig.

Hvordan den troskendelse kan hænge sammen med Renzis udtalelser om, at »vi ikke blot skal lytte til finansmarkederne, men også de lokale markedshaller«, vil vise sig. I første omgang handler det for premierministeren om at klare sig frelst igennem de kommende dages tillidsafstemning i parlamentet. Hvilket ikke nødvendigvis er nogen formsag, som Berlusconi efter præsentationen af den nye regering bemærkede.

»Det kan godt være, at Renzi har et flertal bag sig i sit parti. Men det gælder ikke i parlamentsgruppen, hvor mange bekender sig til (de tidligere socialdemokratiske ledere) Bersani og D’Alema,« lød det drillende fra Il Cavaliere.