Istedløven tilbage i Flensborg

Efter 65 år i Danmark og mange skærmydsler er Istedløven tilbage i Flensborg.

Den såkaldte Istedløve har været et stridspunkt mellem danskere og tyskere næsten lige så længe, og er blevet flyttet fra det ene sted til det andet, siden den blev skabt af billedhuggeren H. W. Bissen til minde om de danske faldne i krigen 1848-1850. Det restaurerede dyr bydes velkommen i en ceremoni med bl.a. Prins Joachim og kulturminister Per Stig Møller. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: En gammel løve er i al ubemærkethed rejst fra København til Flensborg, hvor den lørdag bliver midtpunkt i en ceremoni, der markerer 160 års omskiftelige forbindelser mellem Danmark og Tyskland.

Til festlighederne ventes bl.a. Prins Joachim, kulturminister Per Stig Møller og de to landes ambassadører. Desuden åbner et museum i Flensborg en udstilling om løvens betydning for naboskabet.

Den såkaldte Istedløve har været et stridspunkt mellem danskere og tyskere næsten lige så længe, og er blevet flyttet fra det ene sted til det andet, siden den blev skabt af billedhuggeren H. W. Bissen til minde om de danske faldne i krigen 1848-1850. Løven, hvis skønhed også har været omstridt, blev opstillet på kirkegården i Flensborg 1862, men fjernet herfra efter krigen to år senere og bragt til Berlin. Herfra blev den umiddelbart efter Anden Verdenskrig fragtet til Danmark og installeret foran Tøjhusmuseet i København. Flensborg byråd bad for et par år siden om at få den tilbage.

Såvel Danmarks ambassadør i Tyskland Per Poulsen-Hansen som Flensborgs overborgmester Simon Faber tolkede på et pressemøde i dag i Berlin løvens hjemkomst som et tegn på, at forholdet mellem de to lande i dag er så godt som sjældent tidligere. De afviste, at f.eks. Danmarks udvidede grænsekontrol, som er blevet kritiseret af Tyskland, eller uenighed om et fælles mindesmærke for krigen 1864, kan skade forbindelserne.

Danmark og Tysklands samarbejde om Istedløven viser, "hvor langt vi er kommet", sagde Poulsen-Hansen. Danmark har således støttet returneringen og bekostet størstedelen af restaureringen, der er foregået på Nationalmuseet.

Simon Faber, der tilhører det danske mindretals parti SSV, sagde, at "ingen lader sig kyse" på grund af grænsekontrollen. "Vi siger snarere: Nu vil vi for alvor samarbejde."

Udstillingen vises senere på Sønderborg Slot, hvilket er en beslutning, der først blev truffet for et par uger siden. Det skete "helt bevidst" i forbindelse med striden om grænsekontrollen, fortalte direktør Michael Fuhr fra Museumsberg i Flensborg, hvor projektet åbnes fredag aften.