Israelske officerer anbefaler angreb på Gazastriben

Hamas militære styrke vokser med lynets hast og kan blive en seriøs trussel for Israel. Højtstående militærpersoner anbefaler at angribe Gazastriben, før det bliver for sent.

GAZA: Det israelske militær er stærkt bekymret over Hamas hastigt stigende styrke i Gazastriben og overvejer et militært angreb, inden Hamas militære gren bliver endnu stærkere.

Hamas militære kapacitet er vokset med »et kvantespring«, siger højtstående militær-personer, siden Israel trak sig ud af Gaza i efteråret 2005. Ledende officerer anbefaler, at Israel indleder en stor militær-operation i Gazastriben, inden »vinduet for militær indgriben lukker« i løbet af måske mindre end et år.

»De (Hamas) har et organiseret militær,« udtaler en officer til avisen Jerusalem Post. »De har tropperne, de har træningen, de har motivationen.« IDF, de israelske forsvarsstyrker, vurderer, at Hamas militære gren nu tæller 13.000 mand, der udgøres af fire brigader. Og at Hamas har smuglet 20 ton sprængstoffer ind i Gazastriben alene i løbet af de sidste to måneder.

Foreløbigt er det af flere grunde dog ikke regeringens politik at gå ind i Gaza. Hamas er efter gruppens magtovertagelse i Gazastriben ikke interesseret i en militær konfrontation med Israel.

Og selv om det i Israel er almindeligt anerkendt, at Hamas militære formåen vokser med lynets hast, er der foreløbigt hverken opbakning til et angreb i regeringen eller befolkningen.

Skepsisen skyldes især frygten for menneskelige tab. Hvis israelske landtropper går ind i Gaza, vil det resultere i store tab på begge sider, og militante i Gaza vil besvare med angreb på israelske byer i den sydlige Negev-ørken.

Samtidig har israelerne hænderne fulde med andre trusler fra Syrien og den shiamuslimske milits Hizbollah i Libanon.

Israel vil dog fortsat foretage begrænsede operationer i Gazastriben. I torsdags dræbte tre israelske luftangreb mod Gaza By og omegn fem palæstinensere, inklusive den militære leder af den militante islamiske gruppe Islamisk Jihad.

Det israelske militær har i løbet af de sidste tre måneder foretaget omkring 50 mindre angreb med israelske styrker i Gaza, men alle inden for en radius af 500 meter og to kilometer fra grænsen.