Israelske medier om Mette Frederiksens besøg: »Danmark stoler ikke på EU«

De israelske medier er begejstrede for, hvad de kalder »vaccinetopmødet« mellem Danmark, Østrig og Israel, der finder sted på israelsk jord i dag. Danmark vil hellere samarbejde med Israel end EU, lyder konklusionen.

De israelske medier er mere end godt begejstret for, at Benjamin Netanyahu i dag er vært for et vaccinemøde mellem Israel, Østrig og Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARC ISRAEL SELLEM / POOL

Mens Mette Frederiksens (S) besøg i Israel senere i dag fylder godt i det danske medielandskab, er interessen mindre overvældende i de lokale nyheder. Men de israelske medier, der skriver om »vaccinetopmødet«, er til gengæld enige om præmissen for besøget: Danmark stoler mere på Israels evner til at skaffe vacciner end EUs.

»Danmark og Østrig bryder med EU-rækkerne.«

»Danmark stoler ikke på EU, vil hellere samarbejde med Israel.«

»Østrig og Danmark har skubbet til EUs i forvejen skrøbelige vaccinesolidaritet.«

Sådan lyder blot et uddrag af kommentarerne til Mette Frederiksens (S) og den østrigske forbundskanslers, Sebastian Kurz', besøg i Israel, hvor de senere i dag mødes med premierminister Benjamin Netanyahu for at drøfte eventuelle fremtidige vaccineplaner.

Det israelske medie Globes beskriver, hvordan Mette Frederiksens »varme« forbindelser til Benjamin Netanyahu skal hjælpe den danske statsminister med at skaffe en fordelagtig aftale, når hun senere i dag ved selvsyn kan »studere Israels succesrige vaccinationer«.

Danmark og Østrig er ikke de eneste, der har sat handling bag frustrationen over den langsomme vaccineudrulning, der har fået flere europæiske lande til at takke ja til både den kinesiske og russiske vaccine. Det sker, selvom vaccinerne ikke er godkendt til brug i EU endnu. Tjekkiet, Serbien, Slovakiet og Ungarn har alle fire takket ja til de endnu ikke godkendte vacciner.

Mette Frederiksen skriver torsdag morgen på Facebook inden sin afrejse, at hun håber, at turen kan bidrage til, at Danmark kan blive selvforsynende på vaccineområdet.

»Det er ikke holdbart, hvis verden om få år igen står i en situation, hvor vi ikke har vacciner nok. Derfor mener jeg også, at Danmark skal bidrage til, at vi får bragt produktionen af vacciner op. Og arbejde for i fremtiden at være mere selvforsynende.«

Statsministeren har ved flere lejligheder understreget, at turen til Israel ikke vil medføre et brud med EUs igangværende vaccineprogram, hvor EU sammen forhandler vacciner hjem til hele EU. Herunder også til Danmark.

Vacciner, vacciner, vacciner