Israelsk sangerinde vinder kurdiske soldaters hjerter

Den israelske sangerinde Hadassa Yeshurun havde ingen forventninger om at slå igennem i Nordirak. Men hendes sang om de kurdiske Peshmergasoldater er lige nu et hit hos Iraks kurdere.

Foto: Idan Belinski.
Læs mere
Fold sammen

MELLEMØSTEN: Klædt i de kurdiske Peshmergasoldaters uniform står den israelske sangerinde Hadassa Yeshurun på havnen i byen Jaffa med israelsk og kurdisk flag i hånden. Davidstjernen vejrer side om side med det kurdiske flags sol.

Det er scenen fra hendes seneste musikvideo. En hyldest til den kurdiske Peshmergahær, direkte fra Israel. Det går rent ind hos Iraks kurdere.

Hadassa Yeshurun lagde videoklippet ud på Facebook søndag nat, og da hun vågnede mandag morgen, havde hun modtaget hundredvis af beskeder. De fleste af dem fra kurdere i Irak og Europa. De var vilde med klippet.

»Længe leve Kurdistan og længe leve Israel,« skriver en kurder fra Tyskland på Facebook under Hadassas klip fra havnen i Jaffa.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Foto: Idan Belinski. Fold sammen
Læs mere

»Det er overvældende,« siger Hadassa Yeshurun til Berlingske via telefon.

Hun havde ikke forventet så mange reaktioner. Og det rammer hende et særligt følsomt sted. Hendes egen far, der døde for fire måneder siden, kom fra Kurdistan. Og hendes sange hjælper hende både med at holde fast i kurdisk tradition, og takke faren for det han har givet hende.

Og her snører stemmebåndet sig sammen på sangerinden. Hun snøfter ned i røret, og undskylder.

»Min far fortalte altid om Kurdistan, og jeg er vokset op med følelsen af, at Israel og Kurdistan har så meget til fælles. Vi jøder forstår, hvad det vil betyder at være forfulgte, og ikke at have et sikkert sted,« siger hun.

Derfor er det netop vigtigt for hende, som israeler, at bakke op om de kurdiske soldater, der i dag udgør spydspidsen i kampen mod Islamisk Stat.

»Jeg ønsker at sige til kurderne, at de skal være stærke. I sidste ende vil de nå til målet og få deres egen stat,« siger hun.

Hendes drøm er at besøge irakisk Kurdistan og se familiens hus, som hun har hørt så mange historier om. Men selv om kurderne er vilde med hendes musik, er det stadig ikke så ligetil at have sit hjerte i to af regionens lande. Den Peshmergauniform hun bruger i musikvideoen er blevet sendt fra Kurdistan til Israel via Europa, fordi den ikke kan sendes direkte fra Irak til Israel. Og hendes drøm om at besøge Kurdistan er en risiko, fordi det er et område, hvor hendes israelske statsborgerskab, gør hende til et særligt mål for nogle af de grupper, kurderne kæmper imod.

I mellemtiden fortsætter hun med at dyrke sine kurdiske rødder i Israel, der er hjem for omkring 200.000 kurdiske jøder, hovedsageligt fra Iran og Irak.