Israelsk politi forbereder sig på nye sammenstød fredag

Mænd under 50 år er forment adgang ved fredagsbønnen i Jerusalem. Det sker for at forebygge voldelige udbrud.

Arkivfoto. Mænd under 50 år er forment adgang ved fredagsbønnen i Jerusalem. Det sker for at forebygge voldelige udbrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD GHARABLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israelsk politi forbereder sig på nye sammenstød og vil - ligesom det var tilfældet i sidste uge - nægte mænd under 50 år adgang til fredagens bønner i Klippemoskéen og al-Aqsa-moskéen i Jerusalem.

Det oplyser politiet i en erklæring.

»Der er blevet foretaget sikkerhedsvurderinger, og der er tegn på, at forstyrrelser og demonstrationer vil finde sted i dag,« skriver politiet.

Kun mænd over 50 år vil få adgang til moskéerne. Det samme gælder kvinder i alle aldre. Samtidig vil en række veje i den gamle bydel være spærret.

»Sikkerhedsforanstaltningerne er truffet for at forebygge og kunne reagere på ethvert udbrud af vold,« oplyser israelsk politi videre.

Torsdag var der sammenstød mellem palæstinensere og israelsk politi ved Jerusalems hellige steder. Mindst 100 mennesker blev meldt kvæstet.

Urolighederne brød ud, kort efter at tusindvis af troende var strømmet ind på Tempelbjerget. Det var første gang i to uger, at de frit kunne bevæge sig ind på området.

Natten til torsdag havde israelske myndigheder således fjernet en række afspærringer og sikkerhedstiltag på stedet. Blandt andet metaldetektorer, som har ophidset mange palæstinensere.

Blodige uroligheder udløst af sikkerhedstiltagene har siden fredag i sidste uge kostet mindst syv mennesker livet.

Mange har varslet en »vredens dag« fredag i protest mod den skærpede sikkerhed ved det hellige sted.

/ritzau/AFP