Israelsk luftangreb dræber ung mand i Gaza

Israel hævder at have dræbt en 24-årig terrorist i det første dødbringende luftangreb i Gaza-striben siden våbenhvilen i november. Hamas hævder, at den dræbte var politibetjent.

Stenkastende palæstinensere søger dækning under sammenstød med israelske sikkerhedsstyrker tilbage i november sidste år. Fold sammen
Læs mere
Foto: JAAFAR ASHTIYEH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det israelske luftvåben har tirsdag bombet et mål i det nordlige Gaza og dræbt en 24-årig palæstinenser. Angrebet kommer som gengældelse for de adskillige raketter, som er blevet affyret fra Gaza-striben ind i Israel de seneste måneder, oplyser det israelske forsvar, IDF.

Den dræbte palæstinenser er den 24-årige Hithem Ziad Ibrahim Masshal, som boede i Shati-flygtningelejren i den nordlige del af Gaza-striben. Ifølge IDF var han terrorist, fremstillede og solgte våben og var med til at affyre raketter mod civile mål i det sydlige Israel så sent som 17. april.

»Mashhal var en del af forskellige jihad-salafistiske terrororganisationer og har over de seneste år været en nøgle-terror-figur med speciale i våben og samarbejde med alle terrororganisationer i Gaza-striben,« skriver IDF i en udtalelse.

MGazas sundhedsministerium afviser imidlertid Israels anklager. Ifølge ministeriets talsmand, Ashraf al-Kidra, var den dræbte en palæstinensisk politimand, skriver nyhedsbureauet AP.

Mindst én anden person blev angiveligt såret i det israelske luftangreb, som ramte den 24-årige, mens han kørte på sin motorcykel.

Bombardementet er Israels tredje i april måned og det første, som har kostet liv i Gaza-striben, siden en skrøbelig våbenhvile blev indgået mellem Hamas og Israel i november sidste år. Andre palæstinensere er blevet dræbt under sammenstød med israelske soldater på Vestbredden, som er endt med, at der er blevet affyret skud.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, har for nylig understreget, at Israel ikke tolerer de tilbagevendende raketangreb fra Gaza, som har brudt våbenhvilen:

»Vi ramte i dag en af ​​de involverede i det afskyelige raketangreb på Eilat. Jeg sagde, at vi ikke ville sidde disse angreb overhørige,« sagde han tirsdag.

»Vi accepterer ikke sporadiske raketangreb fra Gaza eller Sinai. Vi vil sørge for at beskytte borgerne i Israel, og vi handler,« tilføjede premierministeren.

Våbenhvile smuldrer

I november sidste år var Israel og Hamas på nippet til reel krig, da raketter mod Israel og og gentagne luftangreb mod mål i Gaza-striben så ud til at løbe løbsk. Tre israelere og mindst 15 palæstinensere - herunder flere børn - blev dræbt. Efter otte dage med luftsirener, flere hundrede luftangreb og endnu flere raketaffyringer indgik parterne en våbenhvile, hvor Hamas - som EU og USA betragter som en terrororganisation - blandt andet lovede ikke at sende raketter ind i Israel, og Israel lovede ikke at likvidere militante palæstinensere.

Nu ser våbenhvilen ud til at krakelere. De seneste måneder har Hamas affyret mindst 27 - muligvis flere - raketter og granater fra den nordlige del af Gaza-striben ind i Israel, og israelske kampfly er nu tre gange inden for en måned gået på vingerne for at holde gengældelsespolitikken i hævd.

Læg dertil at en 30-årig israelsk bosætter tidligere tirsdag blev stukket ihjel af en palæstinenser på den besatte Vestbred. Palæstinenseren trak efterfølgende et skydevåben og åbnede ild mod israelsk grænsepoliti, som skød tilbage og sårede gerningsmanden. Det er første gang siden 2011, at en israeler er blevet dræbt af en palæstinenser på Vestbredden.

Søndag angreb israelske fly to mål i Gaza-striben - angiveligt et våbenlager og en træningslejr for Hamas. I forbindelse med aktionen understregede IDF, at man under ingen omstændigheder vil acceptere, at situationen i Gaza-striben vender tilbage til tiden før den storstilede militærkampagne »Pillar of Defense« i november.


Video:
Israelsk militær offentliggjorde sidste år denne video af raketangrebet, som dræbte Hamas' militære leder, Ahmed al- Jaabari. Angrebet udløste den otte dage lange krigssituation mellem Israel og Hamas: