Israels venstrefløj tabte på arrogancen

Det gik galt med en kampagne med hård personkritik af den siddende premierminister, Benjamin Netanyahu. Israels venstrefløj manglende fornemmelse for de vælgere, der ikke tilhører landets klassiske elite.

Netanyahu vandt valget overraskende klart. Den konservative israelske regeringsleder står til en fjerde regeringsperiode og kan blive den længst siddende premierminister i Israels historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: MENAHEM KAHANA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Yitzhak Herzog førte kampagne under sloganet “Bare ikke Bibi” men endte med at vække selv de sløveste af Likudpartiets vælgere, der ikke ville finde sig i uvederhæftig personforfølgelse.

I en sen nattetime efter det israelske valg, hvor Benjamin Netanyahus sejr allerede var begyndt at sænke sig over Den Zionistiske Unions parti, satte en af Yitzhak Herzogs tidligere rådgivere ord på årsagen til fiaskoen:

»Israels venstrefløj tror vi er en del af Europa, og glemmer, at Israel faktisk ligger i Mellemøsten«

Han mener, at Benjamin Netanyahu rammer noget hos israelerne når han taler om den iranske atomtrussel, den manglende partner på den palæstinensiske side og Islamisk Stat.

Det er ikke kun demagogen, der taler for at vinde stemmer. Netanyahu mener det han siger, og mange israelere har det på nøjagtig samme måde. For de lever i Mellemøstens ustabilitet. Ikke i Europa.

Samtidig har mange israelere følt en arrogance fra venstrefløjen, der tillod sig at basere hele sin valgkampagne på det uoriginale »Bare ikke Bibi« slogan. De personlige angreb på Netanyahu og hans kone Sara fik israelere til at slå en beskyttende ring omkring Netanyahu-parret ud fra logikken om, at når nogen angribes så råt, ikke bare fra det internationale samfunds side, men også på hjemmefronten, så skal vedkommende beskyttes. Især når den »hvide« ashkenasi elite fra Tel Aviv, som er Zionistisk Unions kernevælgere, knap nok har gidet adressere de opråb Netanyahu har bragt på banen under valgkampen.

Mange menige israelere føler det er alt for virkelighedsfjernt bare at give Netanyahu skylden for bruddet med den amerikanske præsident, fordi de faktisk kan se, at der er et reelt problem med en dårlig atomaftale med Iran. De vil gerne bevare et godt forhold til USA, men de vil også gerne have lov til at råbe vagt i gevær når de føler det er nødvendigt.

Mange israelere er utrygge, fordi de ikke ved, hvad de skal forvente fra Hamas i Gaza, IS i Sinai og Syrien og Hizbollah i Libanon. Ikke bare fordi Netanyahu minder dem om, at den virkelighed også eksisterer.

Og når der ikke lyder et soleklart alternativ fra venstrefløjen udover gentagelsen af »Bare ikke Bibi«-sloganet, krydret med nedladende retorik mod nationalister og religiøse fra venstreorienterede meningsdannere, føler de sig fremmedgjorte over for venstrefløjens ledere. De føler, på mange måder lige som venstrefløjens kernevælgere, at de lever i et helt andet Israel.