Israels præsident sigtes for voldtægt

Israels statsanklager vil sigte Israels præsident Moshe Katsav for voldtægt - og diverse andre kriminelle forhold Katsav nægter sig skyldig og mener, at han kan ændre anklagerens mening.

JERUSALEM: I en epokegørende afgørelse i Israels historie besluttede den israelske statsanklager i går at anlægge sag mod den israelske præsident, Moshe Katsav, for voldtægt, sexchikane, tillidsbrud, chikane mod et vidne og falskneri. En endelig beslutning om at sigte præsidenten vil først forelægge efter en høring, hvor præsident Katsav kan præsentere sagen fra sin side.

Præsidenten har notorisk nægtet anklagerne og appelleret til pressen om ikke at dømme ham - før han vitterligt er dømt. Katsav siger, han er offer for en »konspiration« af politiske fjender. Katsavs advokat sagde i går aftes, at præsidenten modtog nyheden »med stor beklagelse«. Men Katsav var sikker på, at præsentationen af yderligere bevismateriale ville få anklageren til at ændre mening.

Katsav sagde i december, at han frivilligt ville trække sig, hvis han blev sigtet. Præsidenten nyder immunitet, så længe han sidder på præsidentposten, og kan kun trækkes i retten efter sin retræte eller efter udløbet af sin embedsperiode i juli.

»Han må trække sig«

Slibrige detaljer fra den spektakulære sag har længe fyldt avisforsiderne i landet. Skandalen blev offentlig, da Katsav henvendte sig til statsadvokaten og spurgte ham til råds om kvinden A, der ifølge præsidenten havde truet med at anklage ham for seksuelle forbrydelser - medmindre han betalte hende store beløb.

Da politiet efterforskede sagen, ledte den paradoksalt nok tilbage til præsidenten.

De vigtigste anklager er fremsat af to tidligere ansatte: A, en tidligere ansat i præsidentpalæet, og en anden kvinde, som arbejdede for præsidenten, da han var turistminister.

Bevismaterialet består overvejende af udsagn fra familiemedlemmer og venner til kvinderne.

Den 60-årige præsident, der er gift og har fem børn, udtalte sig for første gang gennem længere tid mandag om anklagerne. Katsav drog en sammenligning mellem sig selv og den franske kaptajn Alfred Dreyfus, der i 1890erne først blev dømt for landsforræderi og anti-semitisme, men senere blev renset og forfremmet.

Medlemmer på tværs af det politiske spektrum af Israels parlament Knesset forlangte i går, at præsidenten går af. Parlamentet kan fyre ham, hvis et flertal på totredjedele af de 90 politikere er enige om det. Ran Cohen fra venstrefløjspartiet Meretz sagde:

»Han (præsidenten, red.) må omgående trække sig, nu hvor han har ydmyget præsidentinstitutionen og offentligheden.«