Israels leder på kontroversielt USA-besøg

Benjamin Netanyahu skal tirsdag tale i den amerikanske kongres og ventes at rette skarp kritik af en aftale mellem USA og Iran om landets atomprogram.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels premierminister Benjamin Netanyahu er ankommet til USA, hvor han mandag talte til en magtfuld jødisk organisation, og hvor premierministeren uden for blev mødt af Israel-kritiske demonstranter.

Tirsdag skal Netanyahu på invitation af Republikanerne tale i Kongressen, og her ventes han at lægge mest mulig afstand til den aftale mellem USA og Iran om det iranske atomprogram, som menes at være undervejs.

Der er på forhånd lagt op til kontrovers mellem USA og Israel om Iran-talen. Adskillige fremtrædende demokrater har givet udtryk for, at en skarp Iran-tale i Kongressen vil modarbejde de internationale bestræbelser på at nå en aftale.

Forholdet mellem USA og den israelske regering er nede på et historisk lavpunkt. Præsident Obama har afvist at mødes med Netanyahu, mens han er i Washington, og vicepræsident Joe Biden er lige som USAs udenrigsminister ikke i landet.

Præsident Obamas sikkerhedspolitiske rådgiver, Susan Rice, har direkte sagt, at Netanyahus besøg langt fra gavner de amerikansk-israelske relationer.

Kerry mødes mandag med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, i Geneve, som led i at nå en aftale om landets atomprogram.

Andre demokratiske medlemmer af Kongressen har ifølge BBC også tilkendegivet, at de ikke agter at møde op, når den israelske premierminister går på talerstolen.