Israels krig splitter den arabiske verden

Egypten og de Hamas-allierede parter Iran og Hizbollah er brudt ud i åben ordkrig om støtte til Hamas i Israels Gaza-offensiv. Konflikten udstiller kløften over Hamas i den muslimske verden.

Ciamak Morsadegh (tv) er det eneste jødiske medlem af det iranske parlament. Han deltog i en protest uden for FNs hovedkvarter i Teheran mod de israelske angreb i Gaza. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters / Scanpix

JERUSALEM
Den israelske krig mod Hamas i Gaza får den arabiske verdens ambivalens overfor den militante, islamiske gruppe til at krystallisere sig.

Sympati-demonstrationer med Hamas har de sidste dage spredt sig på tværs af den muslimske verden. I det sydlige Beirut væltede i titusindvis af mennesker i går ud i gaderne for at markere deres sympati med det palæstinensiske folk. Mange af demonstranterne bar palæstinensiske, libanesiske og Hizbollah-flag og bannere.
I Jordans hovedstad Amman samledes i tusindvis af protesterende i går for anden dag i træk i sympati med Hamas. Der er lignende demonstrationer i Egypten, Syrien, Libyen og Irak, hvor demonstranter taktfast har råbt på en hårdere reaktion fra deres ledere.

Hamas undlod for lidt over en uge siden at forny en seks måneder gammel våbenhvile med Israel og intensiverede raketangreb i Sydisrael. Trækket fik Israel til at indlede en massiv offensiv, der har varet i mere end tre dage og kostet mindst 348 palæstinensere livet.

Hassan Nasrallah, leder af den shiamuslimske milits Hizbollah, kritiserede i en tale fra Beirut Egyptens regering for at være på Israels side og opfordrede egyptere til at rejse sig mod autoriteterne.

Egypten gav i går igen på Nasrallahs fordømmelse i en ordkrig over Gaza, som reflekterer den dybe kløft mellem konservative arabiske regeringer, der tager afstand fra Hamas og frygter gruppens militante islamisme, og populære islamiske bevægelser, der er villige til at konfrontere Israel, koste hvad det vil.

Konservative regimer frygter Hamas
”De ærværdige egyptiske væbnede styrker er i stand til at forsvare dette hjemland overfor folk som dig. Du vil skabe kaos i denne region som en service til interesser, der ikke er gode for denne region,” sagde den egyptiske udenrigsminister Ahmed Aboul Gheit til Nasrallah med hentydning til Iran, der støtter Hizbollah. Den egyptiske regering er de sidste dage blevet angrebet for at samarbejde med Israel, fordi Egypten de sidste seks måneder har fastholdt en blokade overfor Gaza.

”Hvis I ikke åbner Rafah grænseovergangen, er I en del af forbrydelsen, en del af mord-plottet,” sagde Nasrallah i søndags.

Men Egypten nægter at åbne grænseovergangen ind til Gaza af frygt for, at i tusindvis af palæstinensere vil flygte ind i Egypten.

Egypten lægger på lige fod med Jordan og magtfulde Saudi-Arabien afstand til Hamas, som er allieret med Iran, Syrien og Hizbollah. De sunnimuslimske, vestligt-allierede regimer er ikke interesserede i at opildne til den militante form for islam, som Hamas i deres øjne står for. Hamas er i vidt omfang en palæstinensisk udgave af Det Muslimske Broderskab, som Egyptens regime slår hårdt ned på, mens som alligevel er en stærkt populær bevægelse med stor folkelig appel.

Ind til videre er det derfor ikke lykkedes Hamas at generere et arabisk diplomatisk initiativ, som kunne føre til en ny våbenhvile på Hamas’ vilkår.

Sammenstød mellem Iran og Egypten
Tvisten mellem Egypten og Hizbollah/ Iran blev intensiveret i går, da Egyptens udenrigsminister drillede Iran og Hizbollah med deres militære præstationer.
I et interview, der blev transmitteret i egyptisk tv mandag aften, sagde udenrigsministeren, at Hizbollah ødelagde Libanon under krigen mod Israel i 2006, og at bevægelsens Katyusha-raketter og granater var for intet at regne sammenlignet med den egyptiske hær. I en svada til Hizbollah-lederen Nasrallah sagde Aboul Gheit:

”Du er en mand, som plejede at indgyde respekt, men du har fornærmet det egyptiske folk.”

Udenrigsministeren langede også ud efter Irans leder Ayatollah Ali Khamenei, der mandag kritiserede den arabiske verden for en mangelfuld respons til Israels angreb.

”Som om i hundredtusindvis af iranere udgød deres blod over de sidste 30 år, ” sagde han med reference til, at Egypten føler dens hær har båret den største byrde i krige mod Israel for palæstinensernes skyld. Egypten har udkæmpet fire krige mod Israel mellem 1948 og 1973 og mistet i tusindvis af soldater, før parterne i 1979 underskrev en fredsaftale.

Kairo er stadigvæk rasende på Hamas, fordi gruppen udeblev fra egyptisk sponsorerede forsonings-forhandlinger mellem Hamas og sekulære Fatah i november. Hamas erobrede magten over Gaza i et blodigt magtopgør med sekulære vestligt-støttede Fatah i juni 2007. Saudi-Arabien er også tilbageholdende i forhold til at lancere et nyt fredsinitiativ efter den aftale, de forhandlede på plads mellem parterne i 2006 ni måneder senere blev opløst i blod.

Som et resultat heraf ser den lille golfstat Qatar ud til at blive den nye forhandler mellem Hamas og Israel. Qatar var sammen med Jordan den eneste arabiske nation, der direkte ringede til Israel og forlangte, at den jødiske nation indstillede sine angreb i Gaza. Qatar har på det seneste brilleret på den diplomatiske scene. Blandt andet mæglede Qatar i foråret en aftale mellem Hizbollah og regeringen i Libanon. Qatar har gode relationer til alle sider: Både Iran, Syrien og Hizbollah, Saudi-Arabien og Israel.