Israels hærchef går af

Dan Halutz, Israels hærchef, trak sig i går efter mange måneders pres. Retræten fik alles øjne til at rette sig mod premierminister Olmert ogforsvarsminister Peretz, der er den øvrige del af Libanonkrigens udskældte trojka.

Den israelske premierminister, Ehud Olmert, og forsvarsminister Amir Peretz er kommet under øget pres for at trække sig tilbage, efter den israelske hærchef, Dan Halutz, i går tog sin afsked. Generalløjtnant Halutz valgte efter måneders pres at træde tilbage efter dusinvis af undersøgelser afslørede store problemer i Israels krigsførelse mod den shiamuslimske milits Hizbollah i sommer. Halutz har hidtil nægtet at trække sig, selv om såvel regeringens som militærets tab af tillid til ham længe havde manifesteret sig i åbenlyse protester og utilfredshed.

Hærchefens afsked føjede endnu et nederlag til den række af politiske fiaskoer og skandaler, der de sidste måneder har bragt premierminister Olmerts popularitet og anseelse i frit fald. Det israelske statsadvokatur indledte tirsdag en efterforskning, der kan føre til tre anklager for korruption mod premierministeren. Og hans regering er så ramt af politisk splid og intern uenighed, at den er tæt på at kollapse. Med hærchefens retræte satte kritikere på tværs af det politiske spektrum kræfterne ind på også at vippe krigens øvrige ansvarlige af pinden.

»Det giver ingen mening, at stabschefen får hele skylden,« sagde Zahava Gal-On, medlem af parlamentet Knesset for venstrefløjspartiet Meretz, »mens hans ledere på det politiske niveau - de, der er ansvarlige for krigens fejl - undgår ansvaret og fortsætter på deres poster.«

Politisk ansvar
General af reserven Effi Eitam, der er Knesset-medlem for højrepartierne National Union - Det Nationale Religiøse Parti, understregede ligeledes over for den israelske militærradio, at Israels politiske ledere bærer en del af ansvaret: »Skandalen fokuserer på triumviratet premierministeren, forsvarsministeren og hærchefen,« sagde han.

Soldater af reserven og forældrene til nogle af de soldater, der omkom under krigen, protesterede i sommer over krigens diffuse forløb og har længe fordret, at de tre ansvarlige mænd trak sig fra deres poster. I august offentliggjorde soldater og kommandører fra Brigade 551 et åbent brev, der sønderlemmede Israels ledelse: krigen var præget af »ubeslutsomhed«. Dens mål var »aldrig klart defineret« og »skiftede« undervejs. Sloganet »Vi adlød vores ordre - nu er det jeres tur,« har længe runget fra reserve-soldaterne.

Brevet, hvori Halutz tager sin afsked, diskuterer hans ansvarlighed, men undlader at anerkende krigens fejl: Manglen på mad, vand, ammunition og materiel, den sene indsættelse af soldater af reserven, forsinkelsen i at lancere en landoperation i troen på at krigen kunne klares fra luften samt den dårlige kommunikation.

Hverken premierminister Olmert eller forsvarsminister Peretz adresserede i går kravet om, at de trak sig fra deres poster. Olmert kommenterede andre emner og sagde, at han ville udnævne en ny hærchef om få dage. Peretz sagde, at han prompte ville gå i gang med at interviewe kandidater til den vigtige post. Befolkningen har hele tiden set på de to politiske ledere, der har ringe militærerfaring, med en vis skepsis, som krigen i høj grad øgede.

Kidnappede soldater
Israel gik i krig blot timer efter, at Hizbollah dræbte tre israelske soldater og kidnappede to i en aktion ved grænsen den 12. juli sidste år. Kritikere mener, at Israels regering handlede overilet uden at nå de erklærede mål: At få de kidnappede israelske soldater udleveret og knuse Hizbollah. Soldaterne er stadig i Hizbollahs fangenskab - hvis de stadig er i live - og nye rapporter fra det israelske militær vurderer, at Hizbollah nu omtrent er tilbage ved fuld styrke. Krigen kostede 1.200 mennesker livet på begge sider, primært i Libanon. 159 israelere blev dræbt, inklusive 39 civile, der døde under Hizbollahs raketangreb.

Hussein Haj Hassan, der er medlem af Libanons parlament for Hizbollah, sagde, at hærchefen trak sig, »som et resultat af Israels nederlag mod fjenden i Libanon.«