Israels grovfil

Avigdor Liberman er en af Israels mest kontroversielle politikere, der vækker opsigt med grove og udiplomatiske meldinger, men også roses for at være en af de få politikere, der taler lige ud af posen.

Den israelske udenrigsminister, Avigdor Liberman, deltog i går i en mindehøjtidelighed for danske ofre for nazisternes Holocaust ved mindestenen på Langelinie. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels 51-årige udenrigsminister er født i Moldova, en del af det daværende Sovjetunionen, og emigrerede til Israel som 20-årig. Liberman bor i en jødisk bosættelse på den besatte Vestbred og står i spidsen for Israels tredjestørste parti, Yisrael Beitenu, »Israel er vores hjem«, der kører en hård linje over for palæstinenserne og støtter bosættelserne.

Liberman er mest kendt for sine ligefremme meldinger, der ofte vækker international harme. Den tidligere natklubudsmider har bl.a. sagt, at arabiske parlaments-medlemmer, der mødes med Hamas-bevægelsen, burde henrettes lige som Nazi-kollaboratørerne efter Nürnberg-processen. Og da daværende premierminister Ariel Sharon i 2003 gav amnesti til 350 palæstinensiske fanger sagde Liberman: »Det ville være bedre at drukne disse fanger, hvis det er muligt i Det Døde Hav, da dette er det laveste punkt på Jorden«, og tilbød selv, i sin egenskab af transportminister at stille busser til rådighed til turen.

Efter mindre end otte timer som udenrigsminister skabte Liberman røre ved at slå fast, at Israel ikke er forpligtet af den såkaldte Annapolis-proces, som sigter mod afsluttende tostatsforhandlinger med palæstinenserne, og som den foregående regering havde arbejdet ud fra i to år. Bemærkningen fik den afgående minister, Tzipi Livni, til at sige til Liberman, at han havde fået hende til at indse, hvor godt det var, at hun ikke gik med i regeringen.

Liberman bliver ofte betegnet som ultranationalistisk og racistisk, bl.a. er han blevet voldsomt kritiseret for et forslag om at alle arabere i Israel skal gennemføre en loyalitetstest. Omvendt støtter Liberman oprettelsen af en palæstinensisk stat gennem en landbyttehandel, hvilket kritiseres af nationalister. Udenlandske diplomater i Israel ryster ofte på hovedet af Liberman, men konstaterer også, at han er en af de få politikere, der rent faktisk siger det, han mener.

Liberman undersøges af israelsk politi, der mistænker ham for hvidvask og svindel i forbindelse med millionhonorarer til et konsulentfirma, ejet af Libermans datter, i hans tid som parlamentsmedlem. Liberman afviser anklagerne.