Israelerne stabler universitet på benene på Vestbredden

For at understrege at de nægter at opgive Vestbredden, har israelerne oprettet et universitet på den jord, hvor palæstinenserne ønsker at oprette deres stat.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Selv om store dele af omverdenen advarer Israel mod flere jødiske bosættelser og større engagement på Vestbredden, har israelerne mandag valgt at give et college på netop Vestbredden status som et universitet. Dermed understreger de den hårdnakkede indsats for at bevare kontrollen i området, hvis der skal indgås en fredsaftale med palæstinenserne. Det skriver Reuters.

Ariel campus, som blev oprettet i 1982 tæt ved byen Nablus, får med opgraderingen samme status som andre universiteter inden for den israelske grænse.

- For første gang i årtier har Israel et nyt universitet, lyder det i den officielle udtalelse fra premierminister Benjamin Netanyahu ifølge Reuters.

Den endelige godkendelse om at ændre læreanstalten til et universitet er kommet fra toppen i militæret og blev formelt vedtaget i september.

Militærets beslutning er dog blevet udskudt, fordi eksperter har skullet undersøge juridiske indvendinger fra andre universiteter, som har været imod opgraderingen. Nogle universiteter har således været bekymrede for, hvorvidt det nye universitets offentlige støtte ville ske på bekostning af de eksisterende.

Palæstinensiske myndigheder har fordømt den israelske beslutning og opfordret universiteter over hele verden til at boykotte det nye lærested.

Størstedelen af omverdenen mener, at den israelske tilstedeværelse på det område, som palæstinenserne ønsker som stat, er ulovlig og samtidig en af de forhindringer, der bremser freden mellem de to befolkningsgrupper.

Senest har FNs sikkerhedsråd med undtagelse af USA sendt officielle fordømmende udtalelser til Netanyahu for planerne om yderligere 6.000 bosættelser både på Vestbredden og i det østlige Jerusalem.