Israelere og palæstinensere begik forbrydelser

FN-rapport fastslår, at både israelere og palæstinensere begik krigsforbrydelser under konflikten i Gaza i 2014.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

En ny FN-rapport fra FNs Menneskerettighedsråd fastslår, at israelerne såvel som palæstinenserne begik krigsforbrydelser under den israelske offensiv i Gaza-striben i sommeren 2014, skriver BBC.

Ifølge rapporten udførte Israels luftvåben flere end 6.000 angreb mod Gaza og ramte i den forbindelse både boliger og vandforsyning og smadrede det meste af infrastrukturen i Gazastriben.

Offensiven blev iværksat efter talrige bombardementer af israelske områder med raketter affyret fra Gaza.

Ifølge rapporten blev 2.252 indbyggere, heraf 1.462 civile, dræbt, og blandt de dræbte var 551 børn. Flere end 11.000 palæstinensere blev såret.

Israelerne har ikke samarbejdet om rapporten, der siger, at alt tyder på, at de israelske angreb var ude af proportion og dermed kan betegnes som krigsforbrydelser.

De israelske tab angives i rapporten til 67 dræbte soldater og op til 1.600 sårede i Israel som følge af raketangrebene.

Rapporten peger også på, at militante palæstinensere sendte flere end 6.000 raketter og mortergranater ind over Israel, med det erklærede formål at ramme civile mål. Også det anses i rapporten som en krigsforbrydelse.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, afviser rapporten og dens ophavsmænd som forudindtaget.

»Den gruppe, der har udarbejdet denne rapport, blev udpeget af et organ, der kalder sig et menneskerettighedsråd, men som i praksis gør alt andet end at beskytte menneskerettigheder. Rapporten fordømmer Israel mere end Iran, Syrien og Nordkorea tilsammen. Israel begår ikke krigsforbrydelser. Israel forsvarer sig mod en terrorgruppe, der ønsker dets udslettelse og som selv begår krigsforbrydelser,« lyder det ifølge BBC fra Benjamin Netanyahu.