Israel vil løslade aktivister fra norsk båd med kurs mod Gaza

Onsdag bliver 22 aktivister fra båden "Kårstein", der forsøgte at bryde blokade af Gazastriben, løsladt.

AFP PHOTO / Jack GUEZ Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK GUEZ

Israel vil onsdag løslade aktivister fra båden "Kårstein", der sejler under navnet "al Awda", efter at aktivisterne har været tilbageholdt efter et forsøg på at bryde en blokade af Gazastriben.

Det oplyser den israelske ambassade i Norge.

Båden med 22 aktivister fra en lang række lande fragtede angiveligt medicinsk udstyr. På båden var blandt andre fem norske statsborgere.

Udenrigsministeriet har tidligere bekræftet, at også en dansk statsborger er anholdt.

Ifølge Enhedslisten er der tale om Mikkel Grüner, der er lokalpolitiker i Norge, men dansk statsborger. Det har Udenrigsministeriet ikke bekræftet.

Båden blev søndag standset 53 sømil fra Gazastriben.

Den israelske ambassade bekræfter, at der blev brugt strømpistoler i forbindelse med pågribelsen af aktivisterne på båden. En strømpistol kan give et ikke-dødeligt elektrisk stød for at pacificere personer.

Aktivisterne om bord på båden har siden søndag siddet fængslet i Israel, men bliver i løbet af onsdag løsladt, siger Dan Poraz fra Israels ambassade i Norge.

Kritikere af anholdelsen har klaget over, at båden befandt sig i internationalt farvand, da den israelske flåde stoppede båden.

"Kårstein" er tidligere blevet brugt til at forsøge at bryde en israelsk blokade af Gaza.

Israels ambassade i Norge har kaldt aktivisternes forsøg på at bryde blokaden en politisk provokation.

Norges udenrigsministerium har bedt Israel om en forklaring i sagen.

- Vi har bedt de israelske myndigheder redegøre for hændelsesforløbet, og på hvilket grundlag de mener sig berettiget til at gribe ind over for fartøjet, siger Frode Overland Andersen, kommunikationschef i det norske udenrigsministerium.

/ritzau/NTB