Israel vil have Obama til at fastholde Iran-sanktioner

USA letter ikke sanktionerne mod Iran, før der er beviser for, at landet har indstillet sit atomprogram siger Obama til Netanyahu.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

USA: Israel ser med bekymring på den seneste tids opblødning i forholdet mellem USA og Iran.

De to lande har nærmet sig hinanden i forbindelse med forhandlinger om Irans kontroversielle atomprogram, som israelerne betragter som en stor trussel.

Mandag mødtes præsident Barack Obama med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, som opfordrede Obama til at fastholde de hårde sanktioner mod Iran og sågar stramme dem, hvis Iran ikke sætter sin nukleare aktivitet i bero under de kommende forhandlinger.

Mødet fandt sted i Det Hvide Hus blot få dage efter, at Obama og den nye iranske præsident, Hassan Rouhani, talte i telefon sammen. Opkaldet er historisk, idet det er første gang i mere end tre årtier, de to lande har haft kontakt på så højt niveau. Blandt mange lande har det skabt håb om, at USA og Iran nu kan nærme sig hinanden, men i Israel har det dog først og fremmest skabt ængstelse.

»Det er Israels klare holdning, at hvis Iran fortsat fremmer sit atomprogram under forhandlingerne, så skal sanktionerne skærpes,« fastslog Netanyahu på et pressemøde med Obama.

Den amerikanske præsident lovede, at USA vil holde nøje øje med, om styret i Teheran lader handling følge ord, og han gjorde det samtidig klart, at alle muligheder med hensyn til Iran fortsat holdes åbne. Obama lovede desuden, at han vil teste præsident Hassan Rouhani, og at USA insisterer på »den højest mulige verifikation« af, at Iran overholder en kommende aftale, inden sanktionerne vil blive lettet.

Selv da Netanyahu opfordrede til at rette »en troværdig militær trussel« mod Iran, gjorde Obama det klart, at USA fortsat er parat til at bruge militær magt mod Iran, hvis diplomatiet fejler.

Israel har selv truet med et unilateralt angreb på Irans atomare aktiviteter, men vil ifølge Reuters næppe gøre alvor af truslen, så længe Israels nære allierede, USA, giver det diplomatiske spor en chance.