Israel vil beholde Vestbredden

Israels premierminister, Ariel Sharon, gjorde det i går klart, at rømningen af Gaza ikke betyder, at Israel også vil opgive besættelsen af Vestbredden. Og da det er et ultimativt krav fra palæstinenserne, har freden i Mellemøsten fortsat lange udsigter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Allerede inden opgaven med at rømme de jødiske bosættelser i Gaza er tilendebragt, fastslår Israels premierminister, Ariel Sharon, nu, at han absolut ingen planer har om også at rydde bosættelserne på Vestbredden, der ligesom Gaza har været under israelsk besættelse siden 1967.

»Bosættelse er et seriøst program, og det vil fortsætte og udvikle sig,« sagde Sharon, der understregede, at de godt 8.000 bosætteres indsats i Gaza bestemt ikke har været spildt arbejde, selv om de nu nu må forlade hus og hjem.

»Angrib mig«
Tværtimod har Gaza-bosætterne gjort det nemmere for Israel at fastholde bosættelserne på Vestbredden, hvor der bor flere hundrede tusinde israelere, påpegede Sharon i går, hvor han også appellerede til modstandere af Gaza-rømningen om at undgå konfrontation med sikkerhedsstyrkerne.

»Angrib mig, jeg er ansvarlig for dette. Angrib mig, anklag mig, men angrib ikke mændene og kvinderne i uniform«, sagde Sharon, der bl.a. har forsvaret tilbagetrækningen fra Gaza med, at det kan være med til at bane vejen for en fredsaftale med palæstinenserne. Men det ser ekstra svært ud efter meldingen om, at Israel vil fastholde besættelsen af Vestbredden.

Da Israel for et par siden indledte tilbagetrækningen fra Gaza, understregde palæstinensernes leder, Mahmoud Abbas, at det er ikke er nok, at Israel opgiver Gaza. Også Vestbredden og andre områder skal rømmes, påpegeder han.

»Den israelske tilbagetrækning, der er begyndt i dag, er et vigtigt og historisk skridt, der ikke kun burde omfatte Gaza-striben, men også Vestbredden og resten af det område, Israel har indlemmet i forhold til 1949-grænserne«, sagde Abbas, der afviser, at palæstinenserne vil give politiske indrømmelser på grund af Israels rømning af Gaza. Der er jo faktisk kun tale om, at Israel omsider opgiver en ulovlig besættelse, lyder argumentet.

Palæstinenserne vil have en stat, der omfatter hele Gaza-striben, Vestbredden og det arabiske Østjerusalem.