Israel udfører hævnangreb mod Gazastriben

Israels luftvåben har affyret flere raketter mod Gazastriben i gengæld for raketter den modsatte vej. Angrebet sker blot få timer før fredsforhandlingerne med palæstinenserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Det israelske luftvåben har angrebet flere områder i Gazastriben onsdag morgen lokal tid. Det sker ifølge den israelske hær, fordi der er blevet affyret raketter fra Gazastriben mod Israel.

Angrebet kommer på et særdeles kritisk tidspunkt, blot få timer før genoptagelsen af fredsforhandlingerne mellem Israel og Palæstina, der blev indledt for nylig for første gang i tre år.

»Målet for angrebet var to raket-affyringsramper, efter at raketter blev affyret fra Gazastriben tirsdag, hvoraf den ene eksploderede på israelsk territorium,« siger en militærtalsmand ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Hamas skal redegøre for enhver krænkelse mod israelsk suverænitet og det terroristiske regime, som det (Hamas, red.) har indført, og vil blive holdt ansvarlig for enhver terrorhandling, der kommer fra Gazastriben,« tilføjer talsmanden.

Den islamistiske Hamas-bevægelse, som kontrollerer Gazastriben, er imod de amerikansk-ledede fredsforhandlinger, der genoptages senere onsdag.

Luftangrebet fra Israel er langt fra den eneste belastning forud for dagens forhandlinger. Tirsdag valgte myndighederne i Jerusalem således at godkende planerne om at bygge yderligere 942 bosættelser i Gilo-bydelen i Østjerusalem, blot to dage efter den israelske regerings beslutning om at godkende planerne om at bygge 1.200 nye bosættelser i Østjerusalem og på Vestbredden.

Byggeplanerne har skabt vrede blandt palæstinensiske politikere, som hævder, at bosættelserne kaster skygger over de kommende forhandlinger, der skal foregå i netop Jerusalem.

Som en del af de nye fredsforhandlinger har Israel lovet at løslade 104 palæstinensiske fanger i fire faser over en periode på otte måneder. Den første gruppe, 26 palæstinensiske fanger, blev løsladt tirsdag aften.

Omkring 500.000 israelere bor på Vestbredden og i Østjerusalem, som ellers hovedsageligt er palæstinensisk, og som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967. Palæstinenserne siger, at de israelske bosættere nægter dem en levedygtig og sammenhængende stat, og ifølge international lov er bosættelserne ulovlige.