Israel trodser Hamas’ ønske om ny våbenhvile

Selvom Hamas har udtrykt ønske om en ny våbenhvile med start søndag klokken 13 dansk tid, fortsætter de israelske bombardementer i Gaza.

epa04332586 Smoke rises after Israeli army bombing tunnels lead to Israel at Beit Lahia neighborhood north of Gaza City, as seen from the Israel said of the boder, 27 July 2014. Latest reports say that the Palestinian militant group of Hamas have announced a 24 ceasefire. Earlier Israel ended a truce amid continuing rocket fire from Gaza. EPA/ATEF SAFADI Fold sammen
Læs mere
Foto: ATEF SAFADI

Israel har endnu ikke svaret på Hamas’ ønske om en ny våbenhvile i Gaza, men siger, at de er ved at »se på« forslaget. Imens fortsætter Israel med at bombardere Gaza, og Hamas fortsætter med at skyde raketter ind i Israel, skriver Reuters.

»Som et svar på FNs ønske om en længere humanitær våbenhvile og med hensyn til folkets situation, og fordi det er Eid, er de forskellige fraktioner blevet enige om at anbefale en humanitær våbenhvile i 24 timer, der skal begynde klokken 14 søndag (klokken 13 dansk tid, red.),« sagde Hamas-talsmanden Sami Abu Zuhri søndag ved middagstid til Reuters.

Men klokken 14 er kommet og gået, og man kan stadig høre israelske bombardementer i Gaza og lyden af advarselssirenerne i Israel, rapporterer nyhedsbureauet Reuters.

Det israelske militær meddelte søndag formiddag, at kamphandlingerne ville blive genoptaget i Gaza, efter at Hamas brød den våbenhvile, som Israel indvilgede i at forlænge lørdag aften.

Israels premierminster Benjamin Netanyahu samler sin regering senere søndag for at beslutte, hvordan man skal agere videre herfra. Og i hvert fald ét medlem af den israelske regering mener, at det er på tide at slå til mod Hamas med endnu større styrke.

»Efter hvad vi har set søndag morgen (da Hamas brød våbenhvilen, red.), står det klart, at vi bliver nødt til at genoptage kampene med endnu større styrke,« siger kommunikationsminister Gilad Erdan til den israelske Army Radio ifølge Reuters.

Ifølge mellemøstkorrespondent Allan Sørensen har en langvarig våbenhvile mellem de to parter lange udsigter.

»De reelle forhandlinger er langt fra at få succes,« siger han.

Hamas stiller som krav for en våbenhvile, at israelsk militær forlader Gaza. Men det vil Israel ikke, så længe de ikke har destrueret alle Hamas’ tunnelsystemer fra Gaza ind i Israel, siger Allan Sørensen:

»De har fundet 35 tunneler indtil videre og ødelagt 11 af dem. De kan ikke trække sig ud, før de har ødelagt dem alle.«