Israel tilbyder: Spis middag med ikke-troende, og vi betaler el-regningen

Israels ministerium for religiøse anliggender vil betale religiøse familier, der inviterer sekulære jøder på shabbatmiddag. »Hjernevasken« skal dog vare i mindst tre timer, lyder kravet.

Ortodokse jøder i Jerusalems Meah Shearim kvarter forbereder sig på den årlige Pessah-højtid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Abir Sultan/EPA

En plan om at give religiøse jødiske familier økonomisk støtte for at beværte sekulære familier mødes både med interesse og latterliggørelse.

Israels ministerium for religiøse anliggender planlægger at tilbyde betaling til religiøse familier, der bruger mindst 15 ugentlige timer på at præsentere jødedom i et positivt lys for sekulære israelske familier, skriver dagbladet Haaretz.

»Aktiviteterne skal udføres med et positivt syn på jødedommen og den jødiske nations nationale arv,« står der i en nylig rapport fra ministeriet. Værtsfamilierne i projektet, der kaldes »De Jødiske Hjem«, vil få betalt el- og vandregningen af myndighederne og få reduceret ejendomsskatten. Kravet er dog ifølge avisen, at det ugentlige shabbatmåltid fredag aften skal vare mindst tre timer, hvis der er sekulære gæster til stede.

Den israelske regering forsøger gennem en række tiltag at fremme »jødiske værdier«. For nylig sagde kulturminister Miri Regev eksempelvis, at hun vil droppe støtte til al kunst, der omfatter nøgenhed, fordi det står i kontrast til jødiske værdier. Udmelding blev imidlertid modtaget med massiv kritik, og det bliver det seneste tiltag om at »opdrage« de sekulære familier også.

»Kære sekulære,« skriver den israelske politiker Merav Michaeli på sin Facebookside. »Regeringen er overbevist om, at I er dumme. Den vil betale en net sum til de religiøse for udsætte jer for ortodoks hjernevask under shabbatmiddagen. Under ceremonien vil de fortælle kvinden, at hun er uren det halve af måneden, at hendes rolle er i hjemmet, og at hun ikke må irritere sin ægtemand. De vil fortælle, hvor forfærdeligt det er at køre på shabbatten, og at jeres børn bør gå i kønsadskilte skoler og klæde sig mere anstændigt,« skriver hun.

Hendes Facebook-opdatering har fået flere end 1.200 kommentarer fra israelere, der støtter og kritiserer ideen om »De Jødiske Hjem«.
»Hvorfor ikke omvendt,« spørger Yael Givati - en af brugerne. »Lad de ortodokse komme til os sekulære for at smage lidt frihed«.

Det Sekulære Forum - en israelsk gruppe, der kæmper for at bevare statens sekulære islæt - kritiserer også planen.
»Regeringen viser igen og igen, at den ønsker at opdrage de sekulære. Ideen, om at sekulære skal ændre adfærd, er absurd og uretfærdig. Den tværer enhver mulighed for ligeret og sameksistens baseret på gensidig respekt ud,« skriver Det Sekulære Forum til Haaretz.
Det Sekulære Forum kritiserer også ideen på grund af de økonomiske fordele, der i dette tilfælde kun vil gå til den religiøse sektor i det israelske samfund.

Men regeringens forslag får positiv dækning i den religiøse presse. På den ortodokse hjemmeside Kikar Shabbat kan man eksempelvis læse i detaljer, hvordan man gør sig fortjent til at få en del af kagen i regeringens nye initiativ. Artiklens overskrift lyder: »Sådan betaler staten de familier, der inviterer sekulære til shabbatmiddag«.