Israel strammer nettet om palæstinensere

De israelske myndigheder sætter ind med en række skærpede foranstaltninger over for palæstinenserne. Menneskerettighedsorganisation er bekymret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ganske som ventet har den israelske regering natten til onsdag vedtaget en række tiltag, der skal sætte en stopper for den bølge af vold og angreb, der de seneste uger har plaget Jerusalem og Vestbredden.

Det israelske politi har fået tilladelse til at afspærre palæstinensiske kvarterer i det østlige Jerusalem, hvis volden fortsætter, mens soldater fra den israelske hær vil blive placeret på større veje i byen.

Derudover har premierminister Benjamin Netanyahu og hans regering åbnet for, at palæstinensiske indbyggere kan få inddraget deres botilladelser, hvis de mistænkes for at have begået terrorisme, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Syv israelere og 30 palæstinensere er blevet dræbt under de voldsomme begivenheder i Jerusalem og på Vestbredden de seneste uger. Angrebene indbefatter knivoverfald og skudattentater.

Iagttagere har kaldt urolighederne for »den tredje intifada« med henvisning til to tidligere perioder med uro, der var ansporet af palæstinensisk utilfredshed med de israelske bosættere.

Menneskerettighedsorganisationen Humans Rights Watch er bekymret over de seneste eskaleringer, der ifølge organisationen er en invitation til »chikane« og »misbrug« af de palæstinensiske indbyggere.

»At afspærre kvarterer i det østlige Jerusalem er at krænke den frie bevægelighed for alle palæstinensiske indbyggere, snarere end det er en skræddersyet reaktion på en konkret bekymring,« siger Human Rights Watch ifølge Reuters.

Palæstinenserne er utilfredse med de seneste års manglende udvikling i bestræbelserne på oprettelsen af en palæstinensisk stat, ligesom de israelske bosættelser på Vestbredden og i det østlige Jerusalem til stadighed er en torn i øjet på det palæstinensiske selvstyre.