Israel skrækslagen for uroen i Egypten

Lige nu ser det ud til, at det egyptiske styre kan gennemføre en langsom overgang til et nyt styre, mener Mellemøst-ekspert. Israel frygter, at fredsaftalen med Mubarak står for fald sammen med diktatoren.

En Mubarak-tilhænger i Cairo kysser et billede af den egyptiske præsident. Israelerne kunne måske have  lyst til det samme. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREY SMIRNOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet mindre end et skrækscenarie.

Sådan vurderer den israelske ledelse udsigten til at den egyptiske præsident Mubaraks styre står for fald efter 30 år ved magten. I hvert fald er det, hvad Mellemøsteksperten, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Helle Malmvig, lige nu hører fra embedsmænd og forskere i Israel, hvor hun for tiden opholder sig.

Israelerne ser Iran overalt

Mens den vestlige verdens ledere med den amerikanske præsident Barack Obama og Storbritanniens premierminister David Cameron i spidsen opfordrer Mubarak-styret til at iværksætte en overgang til et nyt omgående, frygter israelerne en yderligere svækkelse af de provestlige kræfter i Mellemøsten.

- Israelerne ser Iran overalt. Men de efterretningsfolk, jeg har talt med, påpeger, at Israels fredsaftale med Egypten er indgået med præsident Mubarak personligt. De mener, at Obama er for voldsom i sin retorik mod Mubarak, siger Helle Malmvig.

Kontakter mellem Israels og Egyptens hær

Israelernes bekymring for mulige revolution hos naboerne mod syd og i flere andre mellemøstlige lande har blandt andet ifølge Helle Malmvig ført til, at den israelske hær i strid med fredsaftalen har fået tilladelse til at deployere styrker i Sinai-ørkenen. Hun er også overbevist om, at der er kontakter mellem israelsk og egyptisk militær om situationen. Netop den egyptiske hær har traditionelt en vigtig rolle som stabiliserende faktor i Egypten, og meget afhænger af, hvordan hæren optræder i de kommende dage.

Har presset Egypten meget

Professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, Jakob Skovgaard-Petersen, er enig i, at israelerne har haft grund til at være tilfredse med fredsaftalen med Egypten.

- Men israelerne har også presset egypterne meget, blandt andet gennem krigen i Gaza, og i Egypten er det opfattelsen, at man stedse ydmyges af Israel gennem USA. Uanset hvad der sker i Egypten nu skal Israel nok ikke regne med samme behandling af egypterne som hidtil. Det er mit skøn, at den arabiske opinion kommer til at indtage en mere afvisende holdning og skærpet tone mod Israel, siger han. 

Svært at spå om udfaldet

Jakob Skovgaard-Petersen tør ikke spå om udfaldet af styrkeprøven mellem den demonstrerende opposition og styret. Demonstranterne har en klar forventning om, at forfatningsændringerne i 2007, som forbød religiøse partier at stille op til valg og banede vejen for valgsvindel vil blive fjernet. Det er også et krav, at en præsident kun kan vælges for to valgperioder.

Selv om Mubarak i sin TV-tale forleden udstedte løfter om forandringer, er det ifølge Jakob Skovgaard-Petersen forståeligt, hvis de er skeptiske.

- Men jeg tror også, at demonstranterne har overspillet deres rolle. Den egyptiske hær er stor, og egypterne er stolte af den. Derfor har demonstranterne forsøgt at vinde hæren for sig. Men den har foreløbig været loyal mod Mubarak, og den så blot til, da bøllerne angreb demonstranterne, siger Jakob Skovgaard-Petersen.  

 

Det ligner en gradvis overgang

Helle Malmvig tør heller ikke forudse begivenhederne i de nærmeste dage.

- Styret har i et eller andet omfang har været med til at skabe kaos, og har altså spillet stabilitetskortet. Men det er svært at forudse, hvad der vil ske. For et par dage siden herskede en eufori i gaderne, og så fulgte pludselig volden mod demonstranterne, som myndighederne i et eller andet omfang har været med til at orkestrere. Men lige nu tegner det mest til en gradvis overgang. Der er mange, der ønsker at Mubarak skal få en værdig afslutning, mener Helle Malmvig.