Israel sender vacciner med kort udløb til Vestbredden

En million doser Pfizer/BioNTech-vacciner med snarlig udløbsdato er på vej til palæstinenserne.

En palæstinensisk sygeplejerske giver et stik til en mand i landsbyen Dura på Vestbredden med vaccinen fra BioNTech/Pfizer. Nu er der yderligere en million doser på vej fra Israel. Hazem Bader/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israel vil forsyne Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed med en million doser vaccine fra Pfizer/BioNTech mod covid-19.

Det oplyser den israelske regering.

Der er tale om vacciner, som meget snart har udløbsdato.

Til gengæld vil Israel modtage det samme antal doser fra en Pfizer-forsendelse, der skulle have være sendt til palæstinenserne på den besatte Vestbred i efteråret.

I en pressemeddelelse skriver den israelske regering, at den afleverer den ene million doser til palæstinenserne, fordi det lige nu har tilstrækkeligt med vacciner til eget behov.

Israel er formentlig det land i verden, der er bedst dækket med vacciner mod covid-19. Langt over halvdelen af landets ni millioner borgere har fået to stik og dermed fuld beskyttelse mod coronasmitten.

På Vestbredden og i Gaza – de palæstinensiske områder – har kun 440.000 ud af 5,5 millioner palæstinensere fået deres første stik med vaccine.

Amnesty International og andre internationale organisation har beskyldt Israel for som besættelsesmagt at svigte palæstinenserne ved ikke at at sørge for vacciner til dem.

De israelske myndigheder har henvist til, at med Oslo-aftalen, som parterne underskrev i 1993, ønskede Den Palæstinensiske Selvstyremyndighed selv at påtage sig ansvaret for sundhed og sygehusvæsen.

Kritikerne, heriblandt lovgivere i USA, påpeger, at Israel fortsat er en besættelsesmagt. Dermed har landet under en så alvorlig pandemi som covid-19 pligt til at hjælpe de palæstinensiske borgere på samme vis som de israelske.

Israel besatte Vestbredden og Gaza under Seksdageskrigen i 1967. Når Vestbredden omtales ved navn og som landområde, så er det afledt af Jordanflodens vestbred.

/ritzau/dpa