Israel opfører yderligere 942 bosættelser

Med hundredvis af nye bosættelser puster Israel til ilden inden onsdagens fredsforhandlinger med palæstinenserne.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL: Optakten til onsdagens planlagte fredsforhandlinger mellem israelerne og palæstinenserne er blevet belastet yderligere.

Tirsdag valgte myndighederne i Jerusalem at godkende planerne om at bygge 942 nye bosættelser i Gilo-bydelen i Østjerusalem, bekræfter den lokale politiker Yosef Pepe Alalu ifølge AFP. Det sker to dage efter den israelske regerings beslutning om at godkende planerne om at bygge 1.200 nye bosættelser i Østjerusalem og på Vestbredden.

Byggeplanerne har skabt vrede blandt palæstinensiske politikere, som hævder, at bosættelserne kaster skygger over de kommende forhandlinger, der skal foregå i netop Jerusalem.

»De, der gør sådan nogle ting, er fast besluttet på at underminere fredsforhandlingerne og tvinge folk som os til at forlade forhandlingsbordet,« siger palæstinensernes chefforhandler, Saeb Erekat.

Israels beslutning har også skabt dybe panderynker i udlandet, blandt andet i det amerikanske udenrigsministerium.

»Vi vil fortsat gøre den israelske regering opmærksom på vores alvorlige bekymringer. Vores politik har ikke ændret sig. Vi accepterer ikke legitimiteten af de fortsatte bosættelsesaktiviteter,« sagde en talskvinde fra ministeriet mandag.

I store dele af verden anses bosættelserne for at være ulovlige, og palæstinenserne siger, at de israelske bosættere nægter dem en levedygtig og sammenhængende stat.

Omkring 500.000 israelere bor på Vestbredden og i Østjerusalem, som ellers hovedsageligt er palæstinensisk, og som Israel besatte under Seksdageskrigen i 1967. Ifølge international lov er bosættelserne ulovlige.

Som en del af de nye fredsforhandlinger har Israel lovet at løslade 104 palæstinensiske fanger i fire faser over en periode på otte måneder. Den første gruppe, 26 palæstinensiske fanger, blev løsladt søndag.