Israel og Palæstina holdt hemmeligt møde i Jerusalem

Der kommer ikke mange oplysninger frem om forhandlingerne mellem israelerne og palæstinenserne, men Israels bosættelser på Vestbredden skal fortsat være den største forhindring.

Jerusalem. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISRAEL/PALÆSTINA: Fredsforhandlerne for Palæstina og Israel holdt tirsdag endnu et hemmeligt møde i Jerusalem. Det bekræfter en højtstående palæstinensisk embedsmand over for nyhedsbureauet AFP.

Det sker i forlængelse af et møde mellem de to parter i sidste uge, hvor der ikke kom konkrete detaljer om mødets indhold frem. Det er der foreløbig heller ikke kommet fra tirsdagens møde, og det skyldes, at parterne har aftalt ikke at fortælle medierne om forhandlingerne, lyder det.

Tavsheden er angiveligt et ønske fra USA, hvor udenrigsminister John Kerry har spillet en afgørende rolle i at få israelerne og palæstinenserne tilbage til forhandlingsbordet for første gang i tre år.

I 2010 blev fredsforhandlingerne hurtigt afsluttet på grund af israelernes udvidelser af bosættelser på de palæstinensiske områder, og ifølge AFP er det største tema ved de igangværende forhandlinger ligeledes de israelske bosættelser.

Israel har op til forhandlingerne godkendt opførelsen af mere end 2.000 nye bosætterhjem, og det har gjort palæstinenserne vrede. John Kerrys særlige udsending til fredsforhandlingerne, Martin Indyk, skal dog have overtalt Palæstinas præsident, Mahmoud Abbas, til foreløbig at fortsætte forhandlingerne.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, er »dybt bekymret over Israels fortsatte bosætteraktiviteter på Vestbredden, inklusive Østjerusalem«. Han mener, at de fortsatte udvidelser af israelske bosættelser er en stor kæp i hjulet på fredsforhandlingerne.

»Det vil i sidste ende gøre en tostatsløsning umulig,« siger Ban Ki-moon.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, afviser dog kritikken og siger, at konfliktens rod er palæstinensernes »vedholdende afvisning af at anerkende den jødiske stat«.