Israel og Hizbollah kæmper om evnen til at skræmme

Hizbollahs angreb på en israelsk militærkortege er hævn for Israels angreb i sidste uge i Syrien, der dræbte 12. Parterne spiller højt spil på tærsklen til krig og venter på at se, hvem der blinker først.

Røg stiger op fra de raketangreb, som Israel og Hizbollah onsdag udvekslede ved landsbyen Ghajar på grænsen mellem Israel og Libanon. Foto: Atef Safadi Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Den skræmmeevne, som Israel genvandt i krigen mod Hizbollah i 2006, eksisterer ikke længere.

Den snart fire år lange krig i Syrien har skabt en ny situation, hvor Hizbollah og Irans revolutionære garde nu også er til stede på den syrisk kontrollerede side af Golan-højderne og ikke kun på den libanesiske side af Israels nordlige grænse. En situation, Israel ikke vil acceptere, fordi det blotter Israel for Hizbollahs og Irans angreb fra endnu en front.

Det var ræsonnementet bag Israels angreb på en bilkortege i den syriske grænseby Quneitra for 11 dage siden. Seks Hizbollah-krigere og seks iranere døde i angrebet, blandt dem en iransk general. Israel vil ikke acceptere Irans og Hizbollahs tilstedeværelse få hundrede meter fra grænsen til Syrien, lød det fra kilder i forsvarsministeriet. Derfor slog man til.

Aviram Levin, tidligere vicechef for Mossad og karrieresoldat, er tæt på at kalde det israelske angreb mod Hizbollah og de iranske soldater i Quneitra for en fejl.

»Den slags angreb kan fortsætte i det uendelige uden at løse noget som helst, medmindre den politiske ledelse også tager langsigtede initiativer,« siger Aviram Levin. Hizbollahs hurtige og dødelige gengældelsesangreb får israelerne til at spørge sig selv, om man nu har undervurderet Hizbollah og Iran. Analysen i Israel har indtil nu været, at Hizbollah ikke ville svare hårdt igen, fordi organisationen i forvejen er optaget af krigen i Syrien og derfor ikke har råd og kapacitet til endnu en krig med Israel.

»Det er med vilje, at Hizbollah går efter rene militære mål,« siger Tal Lev Ram, der er militær analytiker på radiostationen Galei Tzahal.

»Et angreb mod Israels civilbefolkning vil resultere i et meget hårdt svar fra Israel. Jeg tror, Hizbollah har kalkuleret med, at Israels reaktion vil være begrænset.«

Israel leder efter angrebstunneler

Umiddelbart efter Hizbollahs angreb svarede Israel igen mod libanesiske mål med artilleri og kampfly. Israel lukkede alle lufthavne i det nordlige Israel på grund af øget kampfly-trafik og har i løbet af onsdag sendt både kampvogne og patruljer i retning af landets nordlige grænse til Libanon.

»Israels reaktion bør være ude af proportioner,« siger Israels udenrigsminister, Avigdor Lieberman.

Tzipi Livni, tidligere udenrigsminister og justitsminister, og medlem af »den zionistiske blok« i den nuværende israelske valgkamp, siger, at Israel vil svare hårdt igen på Hizbollahs angreb. Hun antyder, at de umiddelbare bombninger efter angrebet var en slags automatreaktion, og at det reelle israelske angreb vil komme senere.

I en kort pressemeddelelse, hvor Hizbollah tog ansvar for angrebet på de israelske militærkøretøjer, sagde Hizbollah også, at den libanesiske organisation ikke frygter for en ny krig med Israel.

Onsdag begyndte den israelske hær at grave i jorden langs den libanesiske grænse for at lede efter eventuelle angrebstunneler af samme slags, som voldte Israel store problemer i krigen mod Hamas i sommeren 2014. Beboere i de nordlige israelske landsbysamfund har i en række måneder klaget over, at de kan høre gravelyde om natten i grænseområdet.

Den israelske hær har tidligere sagt, at man regner med, at Hizbollah vil forsøge at erobre små landsbyer i det nordlige Israel i tilfælde af en ny krig.

Det kan udvikle sig til krig

De to parter står nu i en situation, der kan udvikle sig til en krig, eller det israelerne allerede kalder en udmattelseskrig, hvor Hizbollah jævnligt vil forsøge at ramme den israelske hær. Enten fra Syrien eller fra Libanon.

»Israel er nødt til at tage en beslutning om, hvorvidt man ønsker at optrappe situationen eller lade Hizbollah tro, at regnskabet nu er gjort op for denne gang,« skriver Ron Ben Ishai, en mangeårig israelsk militæranalytiker til Ynet News.

Han antyder, at Israel står i et dilemma i den nuværende situation. Hvis Israel svarer hårdt igen, kan det resultere i en omfattende optrapning og krig. Hvis Israel ikke svarer hårdt igen, skal den politiske og miltære ledelse regne med, at den slags angreb fra Hizbollahs side vil gentage sig, fordi opfattelsen vil være, at Israel afholder sig fra at gå i krig.

»Det, der sker i regionen, er ofte, at begge sider mener en ting, men at der i sidste ende sker en anden ting. Sådan er det, når parter fejltolker hinandens intentioner,« fortsætter Ron Ben Ishai og hentyder til krigen mellem Israel og Hizbollah i 2006.

Den krig begyndte efter et lignende angreb fra Hizbollahs side, hvor to israelske soldater blev kidnappet. Den daværende israelske regering valgte at gå i krig på den baggrund, og Hizbollah menes at have fejlbedømt den israelske reaktion.

Krigen varede i mere end en måned og kostede store tab for begge parter. Under krigen var befolkningen i det nordlige Israel under massiv daglig beskydning. Siden krigens afslutning har både Israel og Hizbollah afholdt sig fra at sætte en ny konflikt i gang, og Hizbollah har de seneste to år taget aktivt del i borgerkrigen i Syrien på præsident Bashar al-Assads side.

 

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til Ynet News. Den er siden blevet opdateret.