Israel og Hamas slås om verdens gunst

Palæstinenserne vinder propaganda-krigen i Europa, Israel i Israel, siger eksperter.

Pro-palæstinensiske demonstranter protesterer uden for New York City Hall, hvor repræsentanter for lokale jødiske grupper i går havde arrangeret en pro-israelsk demonstration. Imens fortsatte konflikten mellem Israel og Hamas, som for begge parters vedkommende er travlt beskæftiget med såvel de regulære kamphandlinger som den indædte kappestrid om verdens sympati. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lucas Jackson/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIRUT: Krig er en fortsættelse af politik med andre ord. Det ved vi alle. Men den nuværende krig mellem Israel og den palæstinensiske gruppe Hamas i Gaza er i lige så høj grad en krig ført med ord og billeder som en raketkrig. Propaganda har været med til at udløse konfrontationen og er en motor, der medvirker til at holde den kørende – nu på ottende dag.

Den islamistiske, palæstinensiske gruppe Hamas gør alt, hvad den kan for at udbrede palæstinensernes lidelser. Via NGOer og sociale medier prøver Hamas og palæstinensiske ledere at udpensle den tragedie, Israels bombardementer opleves som i Gaza.

Fire israelske missiler ramte lørdag aften et hus, der tilhører politichefen Tayseer al-Batsh i Gaza. Angrebet dræbte ifølge hospitalskilder 17 medlemmer af den samme familie, konfliktens hidtil dødeligste attentat.

Hamas-talsmanden Sami Abu Zuhri beskrev over for medier angrebet som »en frygtelig forbrydelse«. Israel derimod skildrer familiens hus som et »legitimt militært mål«: En Hamas-politichef. Selv om det ifølge eksperter i folkeret ikke er i orden at dræbe 17 civile familiemedlemmer. Fire af de dræbte var børn, og fire var kvinder. Familiemedlemmerne var samlet til en stor familiemiddag under Ramadanen. Politichefen blev såret, men ikke dræbt.

Når private huse i stor udstrækning er mål for israelernes bomber, forklarer Israels militær det med, at Hamas »har gemt store lagre af bomber i kældrene under husene«. Men den norske læge Erik Fosse, der er i Gaza, siger til Norske Dagbladet:

»Jeg tror ikke på det,« siger han og fortsætter: »Det er ikke ensbetydende med, at folk her er engle, men jeg tror ikke på de israelske påstande.«

Offerrolle og angst

Hamas gør til gengæld alt, hvad man kan, for at udnytte offerkortet – selv om gruppen har beskudt israelske byer dybere ind i Israel end nogensinde før og skabt frygt i den jødiske stat.

Mens Hamas udpensler rædslerne i Gaza for de tilstedeværende medier, gør Israels mediemaskine alt i dens magt for at skildre, hvor farlige israelske byer er under Hamas’ raketregn.

Og der er ikke tvivl om, at enhver, der har hørt en hylende sirene og er løbet ned i et beskyttelsesrum, ved, hvor utroligt ubehageligt det er.

Mediefuroren over sirenerne og de grelle beskyttelsesrum skildrer også en reel angst i Israel på den måde, at denne krig vil blive udlagt som en krig, der ændrer den israelske psyke. Ilene Prusher, israelsk-amerikansk forfatter og journalist, skildrer fænomenet i en Facebook-opdatering, hvor hun skriver:

»Der er det øjeblik, hvor din mand siger, at han tager børnene over i parken for at køre på to- og trehjulet cykel. Og du siger: »Vent, hvad hvis der er et raketangreb og ikke noget beskyttelsesrum i nærheden?«

Israel er trådt ind i en ny æra, der har fået de isolerede relativt trygge byer Jerusalem og Tel Aviv til at »briste som bobler«, som Ari Shavit, en ledende israelsk kommentator, udtrykker det.

Faktum i de israelske byer er imidlertid, at selv om frygten stiger, har Israels kostbare effektive anti-missil-system skudt Hamas’ raketter ned med en succesrate på 90 procent.

Ilene Prusher, forfatteren, der bor i Jerusalem, fortsætter sin Facebook-opdatering ved at lade sin mand svare på spørgsmålet:

»Han smiler og siger, vi rækker hænderne op og tager dem (raketterne). Og når han ser, du ikke smiler, siger han, »Ok, vi går under jorden«.«

Propaganda-krig med to vindere

Propaganda-krigen opererer ikke kun med offerrollen. Parterne genskaber også konstant den ramme, modparten bliver set i. Israel refererer konsekvent til Hamas som »terrorister«. Israel sammenligner nu også Hamas med islamistiske og ekstremistiske IS (tidligere ISIS) og Nigerias umenneskelige Boko Harem-gruppe. Selv om Hamas er mere moderate og ikke har halshugget ofre eller kidnappet store grupper af civile.

Hamas søger omvendt konstant at portrættere Israel som »mordere«, der dræber civile.

Erik Albæk, ekspert i politisk kommunikation og professor i journalistik på Syddansk Universitet, siger om propaganda-krigens udfald:

»I danske medier er der ikke tvivl, om at palæstinenserne og Hamas har været dygtige til at iscenesætte sig selv i offerrollen. Hvis det lykkes, så vinder de krigen,« siger han. Palæstinenserne fremstår i danske medier som »en lille gruppe, og israelsk fremfærd virker disproportional, fordi de er en stærk overmagt«, præciserer Erik Albæk.

Berlingske har også spurgt Hilal Khashan, professor i statskundskab og ekspert i Israel-Palæstina-konflikten på Det Amerikanske Universitet i Beirut, hvordan det ser ud for ham fra et mellemøstligt-amerikansk perspektiv.

»Hvis vi ser propaganda-krigen i forhold til parternes mål, så gælder det for Hamas, at de »vinder« krigen, hvis de overlever som bevægelse og stadig affyrer raketter, når en våbenhvile bliver indgået,« siger han. »Med hensyn til Israel er det vigtigt at forstå, at premierminister Netanyahu ikke har som mål at vinde propaganda-krigen internationalt. Han ved, at Israel taber den – i hvert fald i Europa,« pointerer Hilal Khashan.Netanyahus mål er ifølge Hilal Khashan at forhindre en forening mellem moderate Fatah og islamistiske Hamas. Han vil også forene dybt splittede Israel ved at have en fælles fjende i Hamas og aflede opmærksomheden fra jødisk had mod arabere efter drabet på tre bosættere.

»Netanyahu kæmper sin propaganda-kamp i Israel. Han vil genvælges og derfor fremstå som en stærk, handlekraftig leder og som den, der beskytter Israel. Det er den kamp, han vil vinde.«

Israel og Hamas kan på den vis grotesk nok hver især gå hen at vinde den propaganda-krig.

»Men i virkeligheden giver det ikke mening at tale om vinderne,« siger Hilal Khashan. Mindst 172 palæstinensere er blevet dræbt i Gaza.

»Det, der til gengæld står helt fast er, at taberne er de civile i Gaza.«