Israel øger støtte til Holocaust-overlevere

Den israelske regering giver efter for pres og skærper støtten til landets Holocaust-overlevere. Halvdelen af dem lever i fattigdom. Regeringen omgør dermed et tidligere forslag, som overlevere og sympatisører så som så skammeligt, at mange trak i kz-dragter og protesterede.

Yosef Charnyi på 82 overlevede udryddelseslejren Treblinka. Sommeren igennem har han og andre Holocaust-overlevere demonstreret mod den ringe støtte fra regeringen. På brystet har han den gule jødestjerne med teksten »Jude«, tysk for jøde, som nazisterne tvang jøder i Europa til at gå med. <br>Foto: Gali Tibbon Fold sammen
Læs mere

Israel har indgået en aftale med landets Holocaust-overlevere, der sommeren igennem har klaget over at blive behandlet usselt og uværdigt af den jødiske stat. Regeringen er blevet indgående kritiseret for at lade landets omkring 240.000 Holocaust-overlevere i stikken.

En aftale, som blev indgået søndag, vil sikre israelere, der overlevede nazisternes ghettoer og dødslejre en månedlig ydelse på 1.200 shekel (1.574 kr.) samt skattefordele og andre tilskud.

Seks årtier efter Anden Verdenskrig og nazisternes mord på omkring seks millioner jøder, klager mange Holocaust-overlevere i den jødiske stat over, at de mangler midler til daglige fornødenheder og medicin. Omkring halvdelen af overleverne lever omkring fattigdomsgrænsen. En rapport tidligere i år dokumenterede, at i tusindvis lever i dyb fattigdom og beror på støtte fra private velgørenhedsorganisationer.

Den nye aftale erstatter et regeringsudspil, som i sidste måned tilbød overleverne et pauvert månedligt stipendium på under 100 kroner. Ydelsen ville stige til godt 300 kroner over de næste fem år hvor mange af overleverne formentlig er døde og fik i tusindvis af overlevere og sympatisører til at protestere i Rosenhaven foran det israelske parlament. Nogle demonstranter var iført de karakteristiske, gruopvækkende stribede kz-dragter, som fanger blev tvunget til at bære i nazisternes koncentrationslejre, eller den gule davidsstjerne, som jøder i Tyskland og andre steder i Europa, skulle gå med under nazisterne. Protesterne blev kaldt De levendes March versus dødsmarcherne, som tyskerne tvang udpinte fanger ud på, da de forstod, at Anden Verdenskrig var tabt.

Debatten har fået ærkerivalerne præsident Shimon Peres fra arbejderpartiet og tidligere ministerpræsident Benjamin Netanyahu fra det højreorienterede Likud til at stå sammen om, at Israel måtte løse kontroversen.

Uri Arazi, der repræsenterer en sammenslutning af overlevernes organisationer, udtrykte umiddelbart tilfredshed med aftalen:

Det er første gang, at staten Israel har taget dette emne alvorligt og vil støtte de trængende, der overlevede dødslejrene og ghettoerne så vel som de, der indtil nu ikke har modtaget nogen hjælp, udtalte han.

Men aftalen volder fortsat problemer, idet den ikke omfatter 85.000 jøder, der bor i Israel og flygtede fra nazisterne, men aldrig decideret havnede i dødslejre eller ghettoer. Regeringens plan deler overleverne op i to: De, der overlevede ghettoer og udrydningslejre og de, der blev flygtninge, men undveg nazisternes direkte styre. Sidstnævnte er overvejende immigranter fra det tidligere Sovjetunionen, der er kommet til Israel indenfor de sidste to årtier. Det lykkedes dem at flygte fra nazisterne, men de blev siden fanget bag det tidligere Sovjetunionens jerntæppe.

Den israelske premierminister Ehud Olmert står imidlertid fortsat fast på, at de såkaldte flygtninge ikke bør være omfattet af aftalen.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om desperationen hos dem, der flygtede fra lande, hvor nazisterne var, siger han. Men jeg vil ikke forskelsbehandle dem i forhold til de, der flygtede fra Israels fjender perserne, marokkanerne, tuneserne og syrerne. Sondringen mellem overlevere og flygtninge har ikke desto mindre fået nogle iagttagere til at beskylde regeringen for at skabe et lidelsens hierarki. Som analytikeren Ruth Sinai fra avisen Haaretz formulerer det: Ifølge premierminister Ehud Olmerts beslutning er en overlever mere værd end en flygtning til trods for at flygtningen måske også har mistet hele sin familie og været syg og sulten.

Repræsentanter for overleverne siger, at de vil fortsætte kampen, indtil også flygtningene er omfattet af regerings støtte. Zev Factor, leder af en organisation, der støtter overleverne, formulerede det således:

Problemet er ikke løst, og der er stadig uafklarede smertefulde emner.